Home » KRAJ ŠKOLE, OSMAKE ČEKA ZAVRŠNI ISPIT, TESTOVI POD ŠIFROM
MATURA

KRAJ ŠKOLE, OSMAKE ČEKA ZAVRŠNI ISPIT, TESTOVI POD ŠIFROM

završni ispit

Petak je poslednji dan škole za osnovce, osim za maturante, koji su se raspustili još pre dve nedelje. Njih, međutim, već od ponedeljka 17. juna do srede 18. juna čeka završni ispit.

Testovi za završni ispit su spremni. Direktori škola će ih preuzeti u ponedeljak 17. juna, pred sam početak male mature. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja poručuju da su, kao i ranijih godina, preduzete sve mere zaštite kako bi se sprečilo da testovi “procure” u javnost.

Postoje, naime, kako za mojranac.rs kaže rukovodilac Centra za ispite u Zavodu Dragana Stanojević, jasno utvrđene procedure i odgovornosti u procesu priprema zadataka i testova za završni ispit.

Završni ispit i poseban režim

– Svaka osoba koja učestvuje u procesu priprema završnog ispita upoznata je sa pravilima i odgovornostima. Zadaci koje su saradnici pripremali čuvaju se na posebnim sigurnosnim USB-ovima čiju šifru iz dva dela znaju dve osobe. Jedna osoba zna jedan deo, a druga osoba drugi deo. Finalne verzije testova vidi samo pet osoba i to je još jedna od mera. Napomenula bih da u Zavodu rade visoko profesionalne i odgovorne osobe koje svoj posao obavljaju na najvišem nivou poštujući etički kodeks i pravila struke – kaže Stanojević.

Inače, u prostorije u kojima su pripremani testovi mogli su da uđu samo oni koji su radili na testovima i to uz posebne kartice za ulaz.

U te prostorije nisu smeli da unesu ništa od ličnih stvari, mobilni telefon, papir, niti bilo šta što može ugrozi bezbednost testova.

Niko od zaposlenih nema pristup finalnom materijalu samostalno, a konačnu verziju testova mogli su da vide samo dvojica zaposlenih.

Testovi će biti štampani u petak i subotu, a u nedelju je predviđeno da se distribuiraju školskim upravama u pratnji policije.

Testovi za nacionalne manjine, obrazovanje odraslih, zatim testovi koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom kao što su uvećani fontovi slova i podebljana slova, štampaju se u Zavodu.

Testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test imaju po 20 zadataka, koji su sa tri nivoa postignuća.

Testovi slični kao prethodnih godina

Kako za mojranac.rs kaže Stanojević, struktura testova za završni ispit je već nekoliko godina u nazad veoma slična. U testovima je devet zadataka sa osnovnog nivoa, sedam sa srednjeg i četiri zadatka sa naprednog nivoa.

– Timovi koji kreiraju zadatke za završne ispite prilikom sastavljanja zadataka uzimaju u obzir statističke podatke o postignućima učenika sa prethodnih završnih ispita. Na nacionalnom nivou se ne obrađuju rezultati sa probnih završnih ispita, ali pojedine škole i nastavnici šalju komentare u vezi sa probnim završnim ispitom koji se pažljivo razmatraju i uzimaju u obzir prilikom pripreme ispita – kaže Stanojević za mojranac.rs

– Potrebno je samo da đaci pažljivo čitaju zadatke, da odgovore na traženo pitanje i da napišu sve hemijskom olovkom. To su najvažnije stvari koje treba da urade u ponedeljak, utorak i sredu – kaže Stanojević.

U Zavodu kažu da su pripremljeni i rezervni testovi u slučaju da se ugrozi bezbednost testova, tako da održavanje male mature ne sme biti dovedeno u pitanje.

Završni ispit za osmake počinje 17. juna, testom iz srpskog (maternjeg) jezika, u devet sati.

Test iz matematike zakazan je za utorak, 18. juna, dok će kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija, fizika) biti održan 19. juna.

Završni ispit, koji polažu svi osmaci, označava kraj osnovne škole. Od rezultata postignutih na testovima, ali i uspeha iz škole zavisi da li će đaci moći da upišu željenu srednju školu.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/