Home » REZULTATI MALE MATURE I PRIVATNE ŠKOLE: Da li je skuplje uvek i bolje?
MATURA

REZULTATI MALE MATURE I PRIVATNE ŠKOLE: Da li je skuplje uvek i bolje?

rezultati male mature

Da skuplje ne mora uvek da bude i bolje, može da se vidi na primeru pojedinih privatnih i državnih osnovnih škola. Tačnije, po tome kakvi su rezultati male mature postignuti u nekim privatnim , a kakvi u državnim školama.

Učenici na maloj maturi u pojedinim osmoletkama su se, prema pisanju Večernjih novosti, veoma loše pokazali. Osmaci jedne elitne privatne ustanove osvojili su u proseku samo 12,40 od 40 bodova.

I sve to uprkos, kako navode „Novosti“ uloženim desetinama hiljada evra u školovanje, radu u malim grupama, individualnom pristupu… Sudeći po zvaničnim rezultatima završnog ispita koje je objavilo Ministarstvo prosvete, neke su se najblaže rečeno obrukale, jer su njihovi đaci bili najgori u Beogradu!

Rezultati male mature koje su pokazali osmaci iz „Montesori osnovne škole” na Savskom vencu, sa proseskom od 12,40 bodova, najlošiji su od svih 200 osmoletki u Beogradu. Njihovi đaci prosečno su imali 3,19 bodova iz matematike, 3,97 iz maternjeg jezika i 5,25 na kombinovanom testu.

Poražavajuće je i što je završni ispit radilo samo pet učenika koji, u najmanju ruku, trebalo je da “razbiju” testove. Čak šest poena više od njih, imali su polaznici Škole za obrazovanje odraslih “Đuro Salaj”. Ovu obrazovnu ustanovu pohađaju oni koji nisu na vreme upisali osmoletku. U njoj, u poznijim godinama, nastavljaju ranije prekinuto školovanje, kao u nekadašnjim večernjim školama.

Rezultati male mature – da li su važni u privatnim školama?

Slični su rezultati male mature koje su pokazali i u privatnoj osnovnoj školi “Plavi krug” na opštini Čukarica. Njihovi osmaci bili su poslednji na opštinskoj listi, uključujući i državne škole, po broju bodova osvojenih na testiranju. Prosek je 19,01, od maksimalnih 40 bodova.

Iz matematike su imali, u proseku, 5,71, iz maternjeg jezika 6,25 i iz kombinovanog testa 7,05.

Da i u privatnim školama, ima dobrih đaka, pokazuje “Kreativno pero”, čiji su učenici osvojili 24,88 poena na maloj maturi, što je iznad republičkog proseka.

Školarine u privatnim osnovnim školama kreću se od 4.000 do čak 8.900 evra, po razredu. Tako za osmogodišnje obrazovanje ponegde treba platiti više od 60.000 evra. Za uloženi novac, roditelji se baš i ne mogu pohvaliti da su im deca uspešnija od svojih vršnjaka koji idu, kako oni smatraju, u “obične” škole.

Loš rezultat pojedini obrazlažu i time da učenici privatnih škola unapred znaju da će im roditelji platiti i srednjoškolsko obrazovanje. Zato se navodno i ne trude mnogo oko završnog ispita. I bez učenja i poena sa male mature, upisuju se u privatne srednje škole.

Oko republičkog proseka

Učenici privatnih škola u proseku su na završnom testu imali 22,1 bodova od 40 maksimalnih. Najbolje su uradili test iz maternjeg jezika, na kome je prosečan broj poena bio 11,8, sledi kombinovani sa 11,02 i matematika sa 10,5 bodova.

Republički prosek iz matematike bio je – 10,4, iz maternjeg 11,79 i na kombinovanom testu 11 bodova.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/