Home » INFORMATIKA OBAVEZNA I ZA PRVAKE
AKTUELNO

INFORMATIKA OBAVEZNA I ZA PRVAKE

informatika

Informatika će biti obavezan predmet od školske 2020/2021. godine i to od prvog razreda. Sadašnji predmet “od igračke do računara”, koji je izborni, biće premešten u predškolsku nastavu.

To najavljuje ministar prosvete Mladen Šarčević. Pripreme za uvođenje novine u nastavu počele su ove nedelje. U projekat će biti uključen i Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.

– Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni. Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se informatika uvoditi. Da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model – objašnjava ministar Šarčević za “Novosti”.

On navodi da se škole intentzvno opremaju kompjuterima i povećava se broj digitalnih učionica.

Informatika i ulaganja

– Prošle školske godine bilo ih je 2.000, a do 15. septembra u školama će biti čak 10.000 digitalnih učionica. Plan je da se taj broj dogodine duplira, te da ukupno bude 20.000 digitalnih učionica. Planirano je ulaganje vredno 900 miliona dinara za informatičke kabinete – kaže on.

Kako će u praksi izgledati informatika u školama još se ne zna. Prosvetni stručnjaci imaju vremena do proleća da osmisle, a Ministarstvo prosvete da usvoji, nastavne planove i programe.

– Organizovaćemo i obuke za nastavnike. Jedna od ideja je i da se fond časova raspoređuje prema mogućnostima konkretnih nastavnika. Recimo, ako je neko sposobniji za držanje časova informatike, on će to raditi u više odeljenja, pa će biti oslobođen tolikog broja časova, recimo, “sveta oko nas” – objašnjava Šarčević.

Ministar kaže i da je većina škola opremljena za uvođenje elektronskog dnevnika. Kada je reč o opremi, tvrdi, svi imaju dovoljno kompjutera, nastavnici su obučeni. U pojedinim krajevima, posebno u istočnoj Srbiji, problem je internet, što je posao Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge. Planirano je da od septembra elektronski dnevnik u potpunosti zameni papirni, a ministar veruje da će to moći da se uradi u većini škola.

Fondacija za IT

– Predložio sam premijerki da osnujemo jedinstvenu fondaciju koja će se baviti svime iz oblasti IT i digitalizacije. Sada je to iscepkano na više ministarstava i institucija – navodi ministar Šarčević. – Potrebno je da budu uvezane elektronske socijalne karte sa podacima prosvetnog sistema i drugim informacijama koje postoje u elektronskom obliku.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/