Home » NUMERISANJE ĐAKA – DA LI SU DECA SAMO BROJ?
AKTUELNO

NUMERISANJE ĐAKA – DA LI SU DECA SAMO BROJ?

broj

U martu će svaki učenik i student u Srbiji da dobije svoj jedinstveni obrazovni broj (JOB). To je najavila savetnica ministra prosvete Biljana Marić.

U pitanju je prva faza uvođenja jedinstvenog informacionog sistema u prosveti, koja će biti završena u martu 2020. godine.

Jedinstveni obrazovni broj omogućiće državi da, kako je rekla Marić, učenike i studente prati kroz čitavo školovanje.

Jedinstveni obrazovni broj će predstavljati individualnu i neponovljivu oznaku koja se sastoji od 16 karaktera. Marić kaže da je sve u skladu sa važećim propisma u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i sa pravilima o zaštiti podataka o ličnosti.

Ona dodaje da neće biti mogućnosti zloupotrebe. U informacionom sistemu svaki učenik vodiće se samo sa svojim jedinstvenim obrazovnim brojem. Svi ostali podaci ostaju dostupni samo na nivou ustanove.

Jedinstveni obrazovni broj i procedure

– Ustanove će i dalje raspolagati onim podacima sa kojima po zakonu imaju prava da raspolažu. To su ime, prezime, jedinstveni matični broj učenika, ime i prezime roditelja. Sam informacioni sistem će učenika prepoznavati samo na nivou JOB. Ostale podatke nećemo videti u sistemu – navela je Marić.

Ona ističe da će uvođenje JOB pojednostaviti procedure upisa u škole i na fakultete. Više neće biti potrebno dostavljati silne dokumente prilikom prelaska sa jednog nivoa obrazovanja na drugi. Ceo set podataka pratiće učenika.

Uvođenje jedinstvenog informacionog sistema u prosveti će se sprovoditi kroz četiri faze i trajaće do marta 2021. godine.

Do kraja čitavog procesa u jedinstvenom informacionom sistemu prosvete postojaće ukupno osam različitih registara podataka. Iz faze u fazu nastajaće registar ustanova, registar zaposlenih u ustanovama, registar dece, učenika i odraslih, registar domova učenika, registar akreditovanih visokoškolskih ustanova, registar akreditovanih studijskih programa, registar studenata i registar zaposlenih u visokoškolskim ustanovama.

Pomoć pri izboru zanimanja

Marić tvrdi da će roditeljima i učenicima informacioni sistem i podaci koji budu dostupnu pomoći će pri odabiru buduće škole i zanimanja. Bolje će se, kaže, sagledavati potrebe tržišta rada. Ona ukazuje i na to da će korist od uvođenja jedinstvenog informacionog sistema neće imati samo prosveta, već i privreda.

– Prvi put u Srbiji imaćemo tačan pregled koliko imamo učenika, u koje škole idu, nakon osnovnih škola u koje škole se upisuju, da li u gimnazije, srednje tehničke škole, šta rade nakon toga, da li upisuju fakultete ili idu na tržište rada, koliko brzo su se zaposlili, gde su se zaposlili, za koju prosečnu platu, tako da ćemo imati praktično na jednom mestu celu sliku našeg obrazovnog sistema i naše privrede – rekla je Marić.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/