Home » ZAGAĐENJE: SMOG NESTAO, MAGLA KOJU NAM PRODAJU OSTALA
AKTUELNO

ZAGAĐENJE: SMOG NESTAO, MAGLA KOJU NAM PRODAJU OSTALA

zagadjenje

Čak ni kada je zagađenje u pitanju, stvari izgleda ne mogu da budu jednostavne. U istom danu, Ministarstvo prosvete izdalo je dva, rekli bismo, kontradiktorna dopisa. Prvo je obrazovnim ustanovama izdalo prerporuku o postupanju „zbog trenutnog stanja vazduha“. Par sati kasnije je poslalo i informaciju u kojoj navodi da po njoj ne treba postupati.

Na stranu to što su se prvo pravili da zagađenje nije bitna tema. Ćutali su sve vreme, dok roditelji sami nisu počeli da pozivaju škole, pa i Ministarstvo sa pitanjem kada će da reaguju i da ograniče boravak dece na otvorenom.

Posle svega, praktično, stavljaju ad akta preporuku koju su sami izdali. Uzgred, imajući u vidu koliko je zagađenje, rekli bismo da je i preporuka bila prilično blaga.

zagađenje
Ministar Mladen Šarčević Foto MPNT

Zagađenje – dopis 1

No, krenimo redom. Najpre je u četvrtak 16. januara pre podne svim predškolskim ustanovana, kao i osnovnim i srednjim školama upućem mejl pod oznakom „HITNO Preporuka za ustanove“.

– Imajući u vidu trenutno stanje vazduha na teritoriji Republike Srbije, a o čemu ste obavešteni putem sredstava javnog informisanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja daje sledeću preporuku:

Polazeći od opštih prncipa obrazovanja i vaspitanja, a u skladu sa propisanom autonomijom, ukazujemo da ustanova može da ostvaruje rad, između ostalog kroz planiranje i ostvarivanje odgovarajućih aktivnosti, programa i projekata poštujući specifičnosti lokalne sredine.

U skladu sa tim potrebno je da pratite informacije o zahađenosti vazduha u vašem okruženju koje pružaju relevantne institucije i da rad u ustanovi organizujete na najbolji način, u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih. Potrebno je posebno voditi računa o vremenu i dužini boravka na otvorenom prostoru.

Takođe, u slučaju izmene školskog kalendara potrebno je da obavetsite nadležnu školsku upravu – piše u dopsiu koji je potpisao ministar Mladen Šarčević.

Zagađenje – dopis 2

Svega par sati kasnije, međutim, na iste adrese stiže još jedan dopis na temu – zagađenje – ovog puta samo kao „Informacija za ustanove“.

– Prema informacijama o zagađenosti vazduha koje na dnevnom nivou pružaju nadležne institucije i službe, ne postoji potreba za promenom organizacije rada predškolskih ustanova i škola u pogledu trajanja i rasporeda nastave i drugih vaspitno – obrazovnih aktivnosti. Ustanove će biti blagobremeno informisane ukoliko situacija bude zahteva primenu preporuka koje je Ministarstvo dalo u dopisu broj 353-00-00002/2020-01 od 16.01.2020. godine – navodi se u informaciji, koja je ovog puta bez ministrovog potpisa.

Dakle, ne da u prvoj preporuci nisu istakli da je zagađenje toliko da malu decu, naročito u vrtićima i osnovnim školama nikako ne bi trebalo puštati napolje, već su drugim dopsiom, praktično odložili sopstvenu preporuku.

A u međuvremenu je i vetar duno, rasterao smog i zagađenje, ali je magla koju nam prodaju ostala.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/