Home » KORONA VIRUS: PREPORUKE MINISTARSTVA
AKTUELNO

KORONA VIRUS: PREPORUKE MINISTARSTVA

korona virus

Korona virus izazvao je, konačno, i reakciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Diretkorima svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije, zbog novonastale situacije oko korona virusa, izdate su posebne preporuke koje treba primeniti.

korona virus
Posebnu pažnju obratiti na higijenu Photo by Janko Ferlic from Pexels

Korona virus i preporuke

U njima se napominje da je potrebno:

* redovno održavanje školskog prostora, provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice;

* pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa;

* redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trpezarija;

* podsticanje učenika na pranje ruku;

* preporučiti učenicima i odraslima da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama;

* ne razmenjivati hranu i ne koristiti iste flašice za vodu;

* upotrebljene papirne maramice i ubruse redovno odlagati u korpe za otpatke;

* planirati časove odeljenskog starešine u svim razredima posvećene održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija;

* preporučiti roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja;

* planirati aktivnosti učeničkog parlamenta koje će podsticati učenike na redovno održavanje lične higijene i održavanje školskog prostora;

* postaviti preporuke o preventivnim aktivnostima na sajt škole.

* u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planirati, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme odnosno upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja.

U dopisu se, takođe, navodi da su na terenu prosvetna i sanitarna inspekcija koje nadziru škole u vezi sa primenom mera higijene. Ukazano je, takođe i na to da je potrebno da škole zaštite učenike i roditelje od panike.

A posebne mere?

Iz Ministarstva, međutim, još nisu odgovorili na pitanja koja smo im uputili zbog opasnosti koju predstavlja korona virus. Većina navedenih preporuka, naime, trebalo bi da predstavljaju standard. Samim tim je možda suvišno nazivati ih posebnim preporukama. Jer redovno održavanje higijene, kako prostorija, tako i osoblja, se, valjda, podrazumeva.

Nema, međutim, odgovora na pitanje da li se može očekivati zatvaranje škola i predškolskih ustanova? Da li se razmatraju i druge mere? Koja je granica u broju obolelih posle koje bi te mere bile uvedene?

Prethodno je ministarstvo zabranilo sve ekskurzije, najpre u Italiju, a potom i druge strane zemlje.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/