Home » SRPSKI JEZIK: Vasko Popa i krepka starica namučili maturante
MATURA

SRPSKI JEZIK: Vasko Popa i krepka starica namučili maturante

srpski jezik

Srpski jezik, odnosno maternji jezik, bio je na programu za maturante širom Srbije, njih oko 68.000, u sredu 17. juna.

Rešenja testa za srpski jezik pogledajte OVDE.

Poezija Vaska Pope, gde je trebalo odrediti lirski subjekat i analizirati pesmu i odrediti značenje reči „krepka“ namučili su osmake .

Analiza pesme „Očiju tvojih da nije“ Vaska Pope je, kako su za „Večernje novosti“ objasnili osmaci u OŠ „Vladislav Ribnikar“, bilo poslednje pitanje. Ali u okviru njega bila su tri zahteva – za tri poena. Ostala pitanja, kažu, nisu bila teška. Trebalo je iz gramatike odrediti vrste reči, službu reči u rečenici, prepoznati glasovne promene… Iz književnosti zahtevi su bili da se, na osnovu date biografije, prepozna o kom piscu je reč, epska i lirska poezija…

Srpski jezik i zbunjeni osmaci

U OŠ „Rade Drainac“ maturante je zbunila reč „krepka“. Većina je zaokružila „vedra i srećna“ umesto „snažna“. Na ovom pitanju je „proklizalo“ najviše đaka. Za neke učenike maturski test iz srpskog bio je lakši nego probni. Većina kaže da su pitanja iz onlajn nastave bila laka.

Zbog pandemije, u učionicama je sedelo po devetoro dece. Razmak između klupa je bio dva metra. Maske za dežurne nastavnike bile su obavezne. Za decu je to bila preporuka, a većina je bila bez maske.

srpski jezik
Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, objasnio je nove procedure za maturu

– Mesta u školama ima dovoljno za sve – poručio je maturantima ministar prosvete Mladen Šarčević u OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju. Pomoćnik ministra Milan Pašić obišao je maturante u OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Beogradu.

– Za razliku od prethodnih godina, kada su testovi štampani u štamparijama koje su izvan sistema obrazovanja, ove godine promenjena je cela procedura. Realizacija završnog ispita je digitalizovana u pripremi, pregledanju i obradi testova – rekao je Pašić.

– Novina ove godine je da će se testovi pregledati digitalno. Na taj način je smanjen broj nastavnika koji pregledaju, a neće biti angažovano ni 5.000 šifranata kao prethodnih godina.

Malu maturu ove godine polaže oko 68.000 osmaka. U četvrtak čeka ih test iz matematike. U petak polažu kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Tri funkcije završnog ispita

Milan Pašić je objasnio da završni ispit ima tri funkcije. Prva je sertifikaciona, što znači da će učenici steći uverenje o završenoj osnovnoj školi. Druga je selekciona – jer se vrednuje pri upisu u srednju školu. Treća je evaluaciona, jer se na osnovu toga rade analize uspeha postignuća učenika.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/