Home » RASPUST POMEREN, onlajn nastava za srednjoškolce i starije osnovce
AKTUELNO

RASPUST POMEREN, onlajn nastava za srednjoškolce i starije osnovce

raspust

Zimski raspust počinje 21. decembra i trajaće do 18. januara. Srednjoškolci i đaci viših razreda osnovne škole prelaze na onlajn nastavu. To je saopštio epidemiolog Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba u sredu popodne.

Tiodorović kaže da nema potrebe za policijskim časom, niti za vanrednim stanjem. Da li će biti uvođenja posebnih mera nadzora i kontrole na graničnim prelazima znaće se u narednih par dana.

Srednje škole i osnovne škole za đake od petog do osmog razreda preći će na onlajn nastavu. Mlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda nastavljaju da idu u školu. To je predlog je Krizog štaba, preneo je novinarima dr Branislav Tiodorović.

Vrtići ostaju otvoreni

Rekao je da se vrtići ne zatvaraju jer za to nema ni potrebe ni opravdanja.

“Doneli smo odluku da, ipak, osnovne škole nastave da rade po postojećem sistemu, od prvog do četvrtog razreda. Od petog do osmog razreda će biti sprovedeno da pređu na onlajn sistem. To će da traje do početka raspusta. To smo predložili i verovatno će to tako biti sprovedeno”, rekao je Tiodorović .

raspust

Takva odluka važi za sve srednje škole, istakao je epidemiolog.

“Došli smo do zaključka da se u srednjim školama sprovodi najviše onoga što nas plaši i što je rizik – zaražavanje srednjoškolaca, koji to onda donose kući”, rekao je Tiodorović.

“Želimo da do raspusta školski sistem funkcioniše. Ne zatvaramo sistem obrazovanja, samo ga prevodimo na manje rizičan nivo”, naglasio je Tiodorović.

On je naveo da je Krizni štab doneo odluku da školski raspust počne 21. decembra i da traje do 18. januara naredne godine.

“Raspust je možda malo duži na neki dan nego što je obično bio do sada. Ali time ćemo obezbediti da svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim velikim praznicima. Istovremeno će učenici i studenti biti više kod kuće i manje u kontaktima i velikom riziku”, rekao je Tiodorović.

On je dodao da se fakultetima, koji imaju svoju autonomiju, predlaže da, ko god može, sprovede onlajn nastavu. Pojedini fakulteti, poput medicine ili prirodnih nauka, biće u situaciji da moraju da organizuju vežbe, uz poštovanje svih mera.

Bez policijskog časa

Dr Tiodorović smatra da nema potrebe za policijskim časom, niti za vanrednim stanjem.

“Ne vidim potrebu, i mislim da smo u tome svi jedinstveni”, rekao je Tiodorović.

Nema, ističe, potrebe da se uvodi vanredno stanje, dodajući da je siguran da ga, ako se svi ponašamo odgovorno, ni u perspektivi nećemo imati na vidiku.

Napomenuo je da je veoma važno da izdržimo ovu i sledeću nedelju, jer posle 4. i 5. decembra možemo očekivati da dođe do zaravnjenja krive i mogućeg smirivanja stanja u toku decembra.

“Sve što smo planirali za praznike, Božić, Novu godinu… može se sve lepo dogoditi u porodici. Moramo da razmišljamo koliko rizikujemo. Lepo je biti na Kopaoniku, Zlatiboru, u inostranstvu, ali nije trenutak za to”, rekao je Tiodorović.

Dodao je da je situacija teška, u Beogradu i velikim gradovima, s obzirom na to da su bolnice prepune, ne samo zbog kapaciteta, već i zbog kadra, za koji je pitanje da li će možda moći da izdrži.

Sa dolaskom vakcine imaćemo mnogo bolju situaciju, naveo je doktor Tiodorović.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/