Home » ZIMSKI RASPUST ZA SVE: Da li se menja školski kalendar?
AKTUELNO

ZIMSKI RASPUST ZA SVE: Da li se menja školski kalendar?

zimski raspust

Hoće li biti promene školskog kalendara? Hoće li zimski raspust biti istovremeno za sve učenike u Srbiji i Vojvodini? Krizni štab bi o tome, kako najavljuje Predrag Kon, mogao da raspravlja već u četvrtak.

SVE je više zaraženih virusom korona u srednjim i osnovnim školama. Situacija je, međutim, pod kontrolom, uverava epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Dodaje, međutim, da se razmišlja o promeni školskog kalendara, tako da zimski raspust u Vojvodini i centralnoj Srbiji bude u isto vreme.

On je za Tanjug rekao da je povećan broj zaraženih u školama bio očekivan, jer raste intenzitet virusa u celoj Srbiji.

„Situacija u školama je još uvek pod kontrolom. Virus svakako ulazi u škole, ali mu je onemogućeno da se širi unutar škole. Čim se otkrije, đaci i nastavnici se odvajaju i šalju na lečenje“, rekao je Kon.

Navodi da je prošle nedelje u Beogradu u 111 osnovnih škola i 136 srednjih škola bilo zaraženih učenika i nastavnika. U poslednjoj nedelji oktobra bilo je zaraženih u 66 osnovnih i 77 srednjih škola. Nedelju dana pre toga zaraženih je bilo u 28 osnovnih i 28 srednjih.

Zimski raspust: odlučuju Krizni štab i Ministarstvo prosvete

Kon kaže da je dobro što deca idu na jesenji raspust i što će biti pauza od pet dana u školama.

Ističe da se razmišlja i da će o tome biti rasprava na Kriznom štabu da zimski raspust bude u isto vreme za učenike u Vojvodini i centralnoj Srbiji.

Napominje da su raspusti važni zbog prekida mogućnosti transmisije, ali prvenstveno virusa gripa.

„Virus gripa se najviše prenosi kod školaraca pa tek onda ide na odrasle. Kod virusa korona je suprotno, obolevaju od odraslih pa do osnovne škole“, rekao je Kon.

Tu se postavlja pitanje, kako kaže, usklađenosti katoličkih i pravoslavnih praznika koji su u različito vreme.

„Sve zavisi od Ministarstva prosvete da li oni mogu i da li je korisno da objedinjujemo i da raspusti budu u isto vreme. O tome se razmišlja i promišlja i traži najedekvatnije rešenje“, zaključio je Kon.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/