Home » PRVI BESPLATNI UDŽBENICI DOSTUPNI: Šta će nastavnici odabrati?
UDŽBENICI

PRVI BESPLATNI UDŽBENICI DOSTUPNI: Šta će nastavnici odabrati?

prvi besplatni udžbenici

Prvi besplatni udžbenici za osnovnu školu konačno su dostupni. Od januara do aprila direktori škola i prosvetni radnici biraće iz kojih udžbenika će njihovi đaci učiti. A od utorka su na sajtu besplatniudzbenici.com u elektronskoj formi objavljeni prvi besplatni udžbenici za 3. i 7. razred osnovne škole. Udžbenike je obezbedila Fondacija „Alek Kavčić“ i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Udžbenici u elektronskoj formi mogu se lako preuzeti, bez šifre, prebaciti na lični kompjuter ili odštampati.

Prošli su propisanu proceduru i dobili odobrenje Ministarstva prosvete. Sada je na direktorima škola i nastavnicima da odluče, da li će roditeljima uštedeti novac i odabrati besplatne udžbenike za svoje škole.

prvi besplatni udžbenici
Aleksandar Kavčić

Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik kaže da će postaviti i udžbenike za 4. i 8. razred da budu beslatni.

„Sada je taj udarni period kada nastavnici, prosvetni radnici imaju šansu da izaberu ove besplatne udžbenike za nastavu u svojim odeljenjima To su udžbenici za treći i za sedmi razred, oni su dostupni“, ističe Kavčić za RTS.

Zavod ustupio neke svoje udžbenike

Prema njegovim rečima neki od tih udžbenika su fondacijski udžbenici. Napravili su i dogovor sa Zavodom i oni su ustupili svoje udžbenike da budu besplatni i da budu dosputni deci Srbije.

„Neverovatan gest Zavoda“, naglašava Aleksandar Kavčić.

Na tržištu udžbenika, tvrdi, obrće se veliki novac, a plaćaju roditelji. Za mnoge, naročito one koji imaju dva ili tri đaka, to je ozbiljan izdatak. Komplet udžbenika, za jedan razred osnovne škole košta i više od 20.000 dinara.

„Udžbenici su jako skupi, izdavači, pogotovo strani jako puno profitiraju na njima i to se jednom mora prekinuti“, smatra Kavčić.

Dodaje da su u Americi udžbenici beslatni, dete ne plaća udžbenik u školi.

„Mi smo ovde napravili slobodno tržište udžbenika, a osnovna škola je obavezna. Nešto tu ne štima. Ne možete imati slobodno tržište za nešto što je obaveza“, kaže Kavčić.

Žele, kaže, da pomognu i školama u siromašnim sredinama koje se polako gase. U narednoj školskoj godini, đacima u nekim od tih škola, pokloniće udžbenike.

Izvor rts.rs

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/