Home » ISTORIJA, SRPSKI I GEOGRAFIJA IZ DRŽAVNOG PERA DOGODINE
UDŽBENICI

ISTORIJA, SRPSKI I GEOGRAFIJA IZ DRŽAVNOG PERA DOGODINE

istorija

Jedinstveni udžbenici za nacionalne predmete (istorija, srpski i geografija) u školama bi mogli biti već od naredne godine.

Izmene Zakona o udžbenicima bi, kako saznaju „Novosti“, mogle da budu usvojene već tokom jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije.

Ovim izmenama biće omogućeno da državni izdavač, Zavod za udžbenike, priprema i štampa jedinstvene udžbenike za nacionalne predmete. A to su istorija, srpski jezik i književnost i geografija.

Ovu inicijativu pokrenuo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je istakao da poštuje tržišnu utakmicu, ali da se ne sme dozvoliti da naša istorija bude relativizovana u udžbenicima raznih stranih izdavača. Ministarstvo prosvete potom je formiralo radnu grupu za izmenu Zakona o udžbenicima.

„Radna grupa je pripremila Nacrt izmena Zakona o udžbenicima. Predstoje konsultacije sa kabinetima premijerke, predsednika Srbije, kao i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja“, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Istovremeno, privatni izdavači kritikuju ove najave i kažu da se s njima niko nije konsultovao u vezi sa izmenama zakona.

„Iako je reč o krupnom pitanju, nama niko nije rekao šta će se u zakonu menjati“, kaže za „Novosti“ Boško Vlahović, vlasnik izdavačke kuće „Eduka“. „Mi ne znamo da li država odustaje od liberalizacije tržišta udžbenika, koja je omogućena zakonom iz 2009. Ukoliko državni zavod bude štampao ove udžbenike, onda on ima monopol i to isključuje liberalno tržište. Država ima mehanizme da sredi prilike na tržištu, ali nije uradila svoj posao.“

S druge strane, u Zavodu za udžbenike objašnjavaju da ni pre 2009. godine nisu imali monopol. Kažu da država ne daje Zavodu monopol, već mu vraća status nacionanog izdavača. To podrazumeva poseban tretman u odnosu na konkurenciju.

Šta je sa liberalizacijom tržišta?

„Niko ne može da ospori pravo nacionalnom izdavaču da jedini objavljuje udžbenike za predmete od posebnog nacionalnog interesa. „Zavod za udžbenike će pripremati i objavljivati udžbenike iz grupe predmeta od posebnog identitetskog značaja i nacionanog interesa. Ne znači da država odustaje od liberalizacije tržišta, ako samo Zavod bude objavljivao udžbenike za jednu grupu predmeta“, kažu u ovoj instituciji

Oni najavljuju i da će spremni dočekati izmene propisa.

„Radimo na pripremi udžbenika za istoriju. Kada izmene zakona budu usvojene krenuli bismo punim zamahom“, kaže za „Novosti“ Nebojša Jovanović, urednik za istoriju u Zavodu.

On najavljuje i da će biti vraćeno hronološko izlaganje gradiva, umesto tematskog što je sada slučaj.

Inače, tematsko izlaganje gradiva nedavno je kritikovala grupa istoričara, predvođena akademikom LJubodragom Dimićem. Nebojša Jovanović saglasan je sa primedbama svojih kolega. On pozdravlja njihovo zalaganje da se udžbenici pišu po hronološkom principu, kako je oduvek bilo.

Prvobitni plan Ministarstva prosvete predviđa, kako je pisao “Danas”, da je rok za izradu svih udžbenika od nacionalnog interesa decembar 2021. godine. Tome treba da prethode ne samo izmene zakona, već i raspisivanje javnog poziva za autorske timove za nacionalne udžbenike po predmetima i razredima.

U aktuelnim propisima rok za predaju rukopisa udžbenika nije definisan, ali je praksa da izdavači to urade do 1. novembra.

Teoretski rukopis može da se preda u decembru i da bude odobren do 31. januara. Ali malo jeverovatno da se rokovi ispoštuju ako na odobrenje stigne veliki broj udžbenika.

To je realan rok da bi udžbenik bio odobren do 1. februara i ušao u Katalog koji se objavljuje do 15. februara. A to je uslov da bi mogao da se koristiti u narednoj školskoj godini.

Treba napomenuti da pomenuti rokovi važe za udžbenike koji se pišu po postojećim nastavnim programima.

Dnevnopolitička priča

Do sada nije bilo reči da bi izradi identitetskih udžbenika trebalo da prethodi promena programa,. Niti je ideja potekla nakon analize postojećih školskih programa i udžbenika. Cela priča pokrenuta je u dnevno političke svrhe nakon žučne debate u javnosti povodom filma „Dara u Jasenovcu“. Istorija je, dakle, u folusu.

Sa skupštinske govornice i sa stranica tabloida bliskih vlasti izrečeno je niz neistina o sadržaju nastavnih programa i udžbenika istorije. Na primer da ih štampaju strani izdavači, da se Jasenovac pominje u tri rečenice…

Struka je uglavnom ostala nema na ovakve proizvoljne ocene. Retki koji su digli glas protiv najavljene politizacije obrazovnog sistema, uzalud su ukazivali da je donošenje nastavnih programa i odobravanje udžbenika pod direktnom kontrolom države, koja prati svaki korak u tim procedurama.

Šta se roditelji pitaju

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva prosvete da uskladi odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o udžbenicima, kako bi jasno bila definisana uloga Saveta roditelja pri izboru odabira udžbenika. Povod za reagovanje bio je slučaj u kome je škola odbila da koristi besplatne udžbenike, na čemu su roditelji insistirali.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/