Home » UN upozoravaju – mobilni telefoni su rizik u školama
BEZBEDNOST VESTI

UN upozoravaju – mobilni telefoni su rizik u školama

Ujedinjene nacije upozoravaju da mobilni telefoni, pre svega oni pametni, predstavljaju rizik za učenike. Ističu i da je samo „tehnologija koja služi učenju prihvatljiva u školi.

Mobilni telefoni mogu da ometaju pažnju, ugrožavaju privatnost učenika i dovode do sajber maltretiranja, kaže u Unesko.

Međutim, tek skoro svaka četvrta zemlja ima zakone ili pravila kojima se zabranjuju telefoni u školama, navodi se u izveštaju.

Manos Antoninis, autor izveštaja „Global Education Monitor“ za 2023. godinu, rekao je da je njihova studija pronašla „primere korišćenja pametnih telefona u školi koji odvlače učenike od učenja i istovremeno povećavaju rizike po njihovu privatnost“.

„Samo za tehnologiju koja podržava učenje ima mesta u školi“, rekao je on.

Učenici ne bi trebalo da budu potpuno „zaštićeni“ od tehnologije, rekao je Antoninis. Države, međutim, moraju da daju bolje smernice o tome koja vrsta tehnologije treba da bude dozvoljena u školi. Nekoliko studija je pokazalo da zabrana mobilnih telefona u školama poboljšava akademski učinak, navodi se u izveštaju.

Ometanje i poremećaj

Godine 2021, tadašnji britanski sekretar za obrazovanje Gavin Vilijamson, pozvao je na zabranu mobilnih telefona u školama u Engleskoj. Trenutne smernice Odeljenja za obrazovanje (DfE) kažu da je na direktorima da odluče da li se mobilni telefoni mogu koristiti tokom školskog dana. Upozorava se, međutim, da omogućavanje pristupa mobilnim uređajima u školi donosi rizike, uključujući ometanje, maltretiranje i zlostavljanje, i može biti štetno za učenje.

U junu je udruženje roditelja osam osnovnih škola u Irskoj uvelo dobrovoljnu zabranu pametnih telefona za decu u kući ili školi.

Jedan 14-godišnjak – koji je tek nedavno dobio svoj prvi telefon – rekao je da je davanje telefona deci od osam godina „smešno“: „Neki roditelji postavljaju ograničenja na telefone, ali neki ne – i onda mogu da vide zaista neprikladne stvari.”

Ali drugi su se usprotivili, sa argumentom da su mobilni telefoni korisni za kontaktiranje roditelja. Dodali su i da je zabrana upotrebe telefona kod kuće preterana.

Ko je zabranio?

Bangladeš je 2017. zabranio učenicima i nastavnicima u školama i fakultetima da unose mobilne telefone u učionice.

Francuska takođe ima zabranu, ali pravi izuzetke za određene grupe učenika. To su, na primer, oni sa invaliditetom, ili kada se pametni telefoni koriste za nastavu.

Sledeće godine Holandija će uglavnom zabraniti mobilne telefone, tablete i pametne satove u učionicama srednjih škola.

Međutim, Sarah Hanafin iz sindikata školskih lidera NAHT, rekla je da bi zabrana mobilnih telefona mogla da funkcioniše za neke škole. U drugim bi, pak, mogla da izazove više problema nego što bi ih rešila

„To dovodi do toga da učenici koriste telefone u tajnosti, kriju se. To znači da su problemi skriveni od osoblja i stoga ih je teže uočiti“, kaže Hanafin.

„Postoje i praktični razlozi zašto će učenicima možda trebati mobilni telefon, na primer dok putuju u školu i iz nje“, dodaje.

Škole su pomogle da se mladi ljudi pripreme za spoljni svet, uključujući upravljanje vremenom ispred ekrana, rekla je ona. „Pojedine škole poznaju svoje učenike i zajednice i u najboljem su položaju da razviju sopstvena pravila o mobilnim telefonima.

Izvor Bbc

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/