Home » Još samo malo do male mature – da li ste spremni?
MATURA UPIS VESTI

Još samo malo do male mature – da li ste spremni?

male mature

Manje od nedelju dana deli nas od ovogodišnje male mature. Završni ispit biće održan 17, 18. i 19. juna. Učenici će polagati tri testa.

Prvi je u ponedeljak na redu srpski jezik, odnosno maternji jezik. Drugog dana je na redu test iz matematike. Trećeg dana po planu je test iz izabranog predmeta. Učenici od prošle godine mogu da biraju da polažu test iz jednog od pet predmeta – biologija, geografija, istorija, fizike ili hemija.

Mesta u srednjim školama ima više nego što je osmaka koji ove godine završavaju osnovnu školu.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je ukupno 72.522 mesta. Osmi razred završava oko 67.000 đaka.

Testovi sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa – osnovnom, srednjem i naprednom nivou. Pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

Testovi za polaganje završnog ispita su pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama.

Od prošle godine, novina je što đaci umesto kombinovanog testa u okviru male mature polažu predmet po izboru. Prema ranijim podacima Ministarstva prosvete, u ovoj školskoj godini najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto). Sledi biologija 23.546 (36,26 procenata), istorija 6.034 (9,29 odsto), hemija 4.393 (6,76 odsto) i fizika 4.176 (6,43 odsto).

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/