Home » DA LI VAM PRIPADAJU BESPLATNI UDŽBENICI?
UDŽBENICI

DA LI VAM PRIPADAJU BESPLATNI UDŽBENICI?

Besplatne udžbenike u Srbiji će ove godine dobiti oko 86.000 osnovaca od prvog do osmog razreda. Distribucija je počela, a kompleti školskih knjiga čiju nabavku finansira država, kako piše „Politika“, stići će u škole pre 1. septembra.

Prvi put u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja SVAKO TREĆE I NAREDNO DETE u porodici dobiće besplatne udžbenike – a to će biti 35.657 osnovaca u predstojećoj školskoj godini, kaže za „Politiku“ list Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje.

USLOV JE DA DRUGO DVOJE DECE IMAJU STATUS UČENIKA ILI STUDENTA. 

Osim socijalno ugroženih, besplatne udžbenike će, u skladu sa projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod nazivom „Nabavka udžbenika i drugh nastavnih stredstava za učenike osnovnih škola”, dobiti i osnovci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno obrazovanje stiču prema individualnom obrazovnom planu, ali po redovnom programu kao i njihovi vršnjaci bez smetnji u razvoju.

Nedeljkovićeva dodaje i da svaka škola od prošle godine ima određen broj kompleta udžbenika koji se koriste u nastavi koje može da, na revers, ustupi učenicima koji imaju pravo na besplatne udžbenike, ali koji zbog nekih administrativnih procedura nisu na vreme uspeli da konkurišu i dobiju besplatne knjige.

Za predstojeću školsku godinu za besplatne udžbenike iz budžeta je izdvojeno 517.747.000 dinara. Prethodne školske 2016/17. godine, prema rečima Vesne Nedeljković, besplatni udžbenici obezbeđeni su za oko 45.000 dece iz porodica koji su primaoci socijalne pomoći, a ove godine će besplatne udžbenike dobiti oko 86.000 osnovaca.

Šta je u kompletu besplatnih udžbenika?

Za đake od prvog do četvrtog razreda komplet udžbenika koje kupuje država sadrži udžbenike za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i obavezni strani jezik.

U kompletu za starije osnove nalaze se udžbenici za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Izvor: Politika
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/