Home » ŠKOLA U KOJOJ JE PLIVANJE OBAVEZNO Posle matematike – u bazen
RAZVOJ / ZDRAVLJE

ŠKOLA U KOJOJ JE PLIVANJE OBAVEZNO Posle matematike – u bazen

Osnovna škola “Nikola Tesla” u Rakovici jedina je obrazovna ustanova u Srbiji u kojoj učenici nižih razreda imaju plivanje u sklopu redovnih časova i to u bazenu koji se nalazi u školi. Razlog za stavljanje plivanja u raspored časova su, prema pisanju „Večernjih novosti“, izveštaji pedijatara sa sistematskih pregleda, koji su pokazali da većina đaka ima problema sa pravilnim držanjem kičme.

Prema rečima Stanislava Stevuljevića, direktora škole, trećina časova u ukupnom fondu je “rezervisana” za plivanje. On ističe da đaci od prvog do četvrtog razreda jednom nedeljno idu na plivanje, dok je za petake ovaj sport obavezna fizička aktivnost, takođe, sa jedni časom. Za starije đake, od šestog do osmog razreda plivanje je izabrani sport.

– Naši đaci koriste bazen od 8 do 17.30 svakog dana, a u večernjim časovima se izdaje sportskim klubovima – objašnjava Stevuljević. – Od kada je u nižim razredima obavezan čas jednom nedeljno, deca su značajno popravila držanje. Kvalitet vode kontroliše Gradski zavod za javno zdravlje, a svaka tri sata meri se koncentracija hlora. Mlađim učenicima časove drže treneri iz kluba kome izdajemo bazen.

Direktor navodi da je temperatura vode 28 stepeni, a dimenzije bazena 8,5 puta 12 metara. Tokom letnjeg raspusta bazen se ne izdaje, već se čisti, menja voda… Stevuljević kaže da se u večernjim satima kada ga koriste klubovi bazen ne zagreva, jer je potrebno pet-šest sati da se voda ohladi, tako da nema ni dodatnih troškova.

Donošenje odluke o izdavanju bazena je u nadležnosti Saveta roditelja i Školskog odbora, koji određuju cenu po satu korišćenja. Kako saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje, učenici drugih škola mogu imati termine za plivanje samo preko sportskih klubova ili ako postoji ugovor između dve škole da učenici koriste bazen za redovne aktivnosti. “Zakupci” mogu vežbati u bazenu samo nakon završetka redovnih časova i vannastavnih aktivnosti.

PLIVALIŠTA U SEDAM ŠKOLA 

I dok ima osmoletki koje nemaju ni fiskulturnu salu, sedam osnovnih škola može se pohvaliti time da imaju bazen. Na spisku su, osim OŠ “Nikola Tesla”, i “Đorđe Krstić”, “Filip Kljajić”, “20. oktobar”, “Branko Radičević”, “Laza Kostić” i “Kralj Petar Prvi”.

Izvor: Večernje novosti
Foto: OŠ “Nikola Tesla”
RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • 28 stepeni deca kukaju da je ledena voda. To je jedini bazen koji nema dostupan termometar na videlo plivacima… Posle svakog plivanja deca se razbole, a bazen se ne izdaje jer niko nece da trenira u hladnoj vodi

https://www.facebook.com/ranacportal/