Home » NEMAČKI POGLED NA OBRAZOVANJE U SRBIJI I HRVATSKOJ Udžbenici istorije uče mlade da se međusobno mrze
UDŽBENICI

NEMAČKI POGLED NA OBRAZOVANJE U SRBIJI I HRVATSKOJ Udžbenici istorije uče mlade da se međusobno mrze

Agencija DPA (Deutsche Presse Agentur), koju prenosi većina najvažnijih medija nemačkog govornog područja, u jednom tekstu krajem decembra pozabavila se školskim udžbenicima u Srbiji i Hrvatskoj, za koje piše kako mlade iz obe države uče da jedni druge mrze.

– I nakon 25 godina od raspada Jugoslavije jedva se dogodilo suočavanje s tim ratom. Umesto toga, učenici u Srbiji i Hrvatskoj uče jednostranu i neistorijsku verziju prošlosti – konstatuje DPA na početku, a prenosi Index.hr.

Citira se istoričar iz Srbije Aleksandar Miletić koji smatra da na nastavi istorije tamošnje učenike “uče netoleranciji i mržnji”, za šta se navodi primer udžbenika za treći razred gimnazije u kojem piše da se kroz vekove pokazalo da su Albanci, Crnogorci i Bošnjaci do srži pokvareni, dok su Srbi uvek delovali sa najčistijim moralnim namerama.

– Najvažniji udžbenici istorije u Hrvatskoj i Srbiji indoktriniraju decu i huškaju ih protiv suseda. U udžbenicima je sve predstavljeno u crno-belom tonu bez sivih zona. Pozicija sopstvenog naroda kao žrtve već se dokazuje u učenju o 19. veku. Svaka krivica je uvek apsolutno na drugoj strani. Strašni zločini pripadnika svog naroda redovno se opisuju kao “osvetničke akcije pojedinaca” i tako umanjuju. Dok smo “mi” uvek bili miroljubivi i konflikte želeli isključivo da rešavamo diplomatskim putem, “oni” su se samo bavili agresivnim osvajanjima – opisuje DPA opšti ton udžbenika u Hrvatskoj i Srbiji.

Navodi se kako se u Hrvatskoj uči da je samostalnost države zapravo reakcija na viševekovne želje Srba da vladaju nad Hrvatima, dok učenici u Srbiji pak uče da su se Srbi uvek samo branili od “fašističkog hrvatskog nacionalizma” i da bi bez toga inače bili istrebljeni. Srbija se pak predstavlja kao uzor demokratije, koja je nažalost stalna žrtva “svetske zavere”, te se u jednom udžbeniku može doslovno naći sledeća rečenica: “Ono što u Drugom svetskom ratu nije uspelo fašističkoj Hrvatskoj kasnije su napravile evro-američke demokratije”. Misli se na “nestanak Srba” iz Hrvatske. Spominje se naravno i “austrijsko-nemačka zavera” protiv Srbije.

– Ono što obe strane ignorišu jeste kako same rade na tome da prodube probleme u međusobnim odnosima – piše DPA i podseća da se u obe države rehabilituju fašistički zločinci te posebno slave “istorijske ličnosti koje su trn u oku drugoj strani”.

Onda nije iznenađujuće što su i danas između dve države mnogi problemi nerešeni, poput nestalih u ratu, plaćanja odštete, dogovora o razgraničenju, navodi DPA i konstatuje da je temeljni problem što se odbija da se govori o žrtvama i traumi druge strane. Članak završava spominjanjem izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je rekla da će još mnogo vode proteći Dunavom pre nego što Hrvatska i Srbija postanu prijatelji. Njena izjava opisana je kao nediplomatska i navedena kao primer produbljavanja problema između dve susedne države.

Izvor Index.hr
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/