Home » NOVA PRAVILA ZA EKSKURZIJE OD JESENI
EKSKURZIJE / IZLETI

NOVA PRAVILA ZA EKSKURZIJE OD JESENI

Đačke ekskurzije bi u ubuduće trebalo da budu jeftinije, najavila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

Nedeljković je za RTS rekla da se đačka putovanja još organizuju po pravilniku iz 2010. godine, ali da je izrada novog pravilnika pri kraju, i da bi on trebalo da počne da se primenjuje od septembra.

– Novim pravilnikom biće tačno definisano koji su to smeštajni kapaciteti koji se mogu koristiti za ekskurzije. Dakle, više ne sme i ne može biti prioritet hotel sa četiri ili pet zvezdica, već smeštajni kapaciteti koji su prilagođeni resursima za izvođenje nastave u prirodi ili ekskurzije – navodi Nedeljković. 

Umesto hotela, smeštaj u Obrazovno kulturnom centru u Tršiću, Foto: OKC “Vuk Karadžić”

Nedeljković navodi primer Tršića, gde je odlukom Vlade osnovan kulturno-obrazovni centar, a koji, prema njenim rečima, ima dovoljno kapaciteta za ekskurzije. Ona dodaje da će i dalje postojati kategorija za koje će ekskurzije biti besplatne ili kojima će biti obezbeđeni popusti.

Ona dalje navodi da je u prvom delu pravilnika Srbija podeljena na regije shodno uzrastima i nastavnom planu i programu, i svaka od tih regija ima svoje kulturno-istorijske spomenike. Nedeljković ističe da je jedna od namera pri izradi pravilnika bila i da se prestane sa potenciranjem uvek istih destinacija.

Još jedna novina je ta što će učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole moći da idu na ekskurzije i u Republiku Srpsku.

– Ukoliko već imate organizovanu ekskurziju na Tari, i obilazite šargansku osmicu, prirodno je da možete da vidite i Višegrad i Andrićgrad, što je svakako značajno za našu kulturu – navodi Nedeljković.

Pomoćnica ministra navodi i da su se pri izradi pravilnika rukovodili time da deca prvo treba da upoznaju i zavole svoju zemlju, pa će tako samo učenici četvrte godine srednje škole, odnosno maturanti, moći da idu na ekskurziju u inostranstvo, dok će prve tri godine ekskurzije biti organizovane ili u Srbiji ili u Republici Srpskoj.

Takođe, agencije koje nude dodatne sadržaje u toku ekskurzija i za njih traže naknadna plaćanja neće biti preporučene.

RANAC portal

RANAC portal

3 Komentara

Click here to post a comment

 • Da li je po zakonu da Nastavnicko vece bez ucenickog parlamenta, saveta roditelja i skolskog odbora izbaci rekreativne i ekskurzije iz Godisnjeg plana rada skole? Inace, deca iz OS “Vasa Carapic” vec dve skolske godine ne idu na iste. Prosle godine su odbili da vode decu zbog svog stava a ove su rekreativne i ekskurzije izbacili!!!
  Deca su ogorcena a mi kao roditelji nismo u mogucnosti da promenimo nista od toga.

  • Poštovana, po Zakonu ekskurzije nisu obavezne i na školama je da odluče hoće li da ih sprovode ili neće. Sva đačka putovanja, ako se za njih odluče, osmišljavaju i sprovode u delo nastavnici i direktori škola na osnovu nastavnog plana i programa, a mesta u koja se putuje i posete znamenitostima u programu ekskurzje, po pravilu, trebalo bi da budu usklađeni sa vaspitno-obrazovnim ciljevima. Često škole ne žele time da se bave, jer je, da bi sve bilo po pravilima, potrebno rapisati javnu nabavku, sprovesti proceduru… A u školama ćesto nema nikoga ko bi znao kako se to radi.
   Alternativu predstavljaju izleti ili kraća putovanja u “ličnoj organizaciji” nastavnika i roditelja. Naravno, pod uslovom da neko od nastavika to želi da radi. U tom slučaju škola nema nikakve veze sa putovanjem, jer je reč o običnom turističkom aranžmanu, putovanju na koje decu vodi nastavnik uz pisanu saglasnost roditelja. A onda preti opasnost da se dogodi nešto poput poslednjeg slučaja kada je nastavnica OŠ “Karađorđe” odvela decu u Amsterdam, pa je nekome zasmetalo što su prošlli i kroz Četvrt crvenih fenjera…

 • Poštovanje
  Zanima me ko odlucuje u skoli kome ide gratis mesto za ekskurziju ..da linodlicnom djaku kako kaze razredna ili deci ciji roditelji nisu u mogucnosti da plate

https://www.facebook.com/ranacportal/