Home » NOVA MREŽA ŠKOLA: OD SEPTEMBRA MANJE SREDNJIH, A U 2019. I MANJE OSNOVNIH ŠKOLA
REFORMA

NOVA MREŽA ŠKOLA: OD SEPTEMBRA MANJE SREDNJIH, A U 2019. I MANJE OSNOVNIH ŠKOLA

mreža škola

Od prvog septembra u šest opština i gradova u Srbiji prestaće da radi 14 srednjih škola. Umesto njih biće formirano sedam novih škola. Do promena je došlo jer je izmenjena mreža škola. Te izmene predviđaju spajanje pojedinih škola.

Da li se nešto slično može očekivati i kada je reč o osnovnim školama? Mreža škola u osnovnom obrazovanju, kao i mreža predškolskih ustanova, u nadležnosti je lokalne samouprave. A zakonski rok da se urade izmene je mart 2019. godine.

– Do tada lokalne samouprave treba da donesu akte o mreži osnovnih škola i predškoskih ustanova – naveo je ranije pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić. 

Ministar Mladen Šarčević izjavio je da izmena mreže srednjih škola, neće stvoriti tehnološke viškove među nastavnicima. Višak će biti neki direktori i sekretari škola.

Istovremeno, višak prostora, tamo gde ga bude, može da bude ponuđen drugim korisnicima iz sektora obrazovanja.

Šarčević je za list “Danas” naveo da je to samo prvi korak u racionalizaciji, koja će se odvijati u više faza.

Prema njegovim rečima, prvi na udaru su “najdrastičniji primeri neracionalnog ponašanja”.

Mreža škola – ko se spaja

Odlukom Vlade, biće spojene Politehnička i Druga tehnička škola u Kragujevcu. U Novoj Varoši spojiće se Gimnazija „Pivo Karamatijević“ i Tehnička škola, a u Babušnici Gimnazija „Vuk Karadžić“ i Tehnička škola.

Kao jedno pravno lice ubuduće će funkcionisati srednja i tehnička škola u Kladovu. A u Kuršumliji će se spojiti  Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola.

U odluci Vlade piše da se u Nišu gasi jedna stručna škola čije su oblasti rada mašinstvo, geologija i saobraćaj, bez preciziranja o kojoj je ustanovi reč.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kazao je za “Novosti” da je plan da se ove i naredne godine ugasi 40 škola i od njih formira 20 novih.

Milan Jevtić, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže za “Danas” kaže da spajanje ovih škola neće izazvati dramatična pomeranja.

Dodaje i da se  osim sekretara i direktora može očekivati da među nastavnicima opšteobrazovnih predmeta bude viškova. On ističe da je ovakvo spajanje dva pravna lica u jedno ponekad opravdano, ali tvrdi da to nije slučaj sa dve kragujevačke škole.

Uredba o kriterijumima za novu mrežu škola izašla je u martu. U planu je bilo smanjenje broja srednjih, ali i osnovnih škola na celoj teritoriji Srbije.

Prostor koji ostaje nakon gašenja određenih škola biće adaptiran, njegova namena utvrđena u skladu sa potrebama lokalne samouprave, ali će sigurno biti iskorišćen u obrazovne svrhe.

Vojvodina

Na teritoriji Vojvodine takođe će biti nova mreža škola, ali nakon što skupština Vojvodine na nekoj od narednih sednica donese akt o mreži škola autonomne pokrajine.

Pomoćnik ministra Aleksandar Pajić podvlači da su prednosti stvaranja mreže škola bolji uslovi za učenike, veća ulaganja države, koja će lakše uložiti u jednu školu, umesto u više njih.

“Takođe, učenici će biti na jednom mestu. To smanjuje mogućnost loših uticaja, a naravno ovo nam donosi i racionalan odnos prema budžetu države”, zaključuje Pajić.

Foto Facebook Politehnička škola Kragujevac
RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Nije problem u umrežavanju jer su nam škole tj. nastavnici umreženi rade u 2 – 3 a neki i u 4 škole. Problem je u kvalitetu nastave i u poboljšanju zdravlja učenika kao i u najvećem problemu DECENTRALIZACIJI a ne politizaciji. U opštinama beigu o školama vode ljudi koji u većini slučajeva nemaju nikakve veze sa prosvetom…

https://www.facebook.com/ranacportal/