Home » EKSKURZIJE: SAMO MATURANTI MOGU U EVROPU
EKSKURZIJE / IZLETI

EKSKURZIJE: SAMO MATURANTI MOGU U EVROPU

ekskurzije
Palace Places Of Interest Spain Architecture Madrid

Na ekskurzije van Srbije i, eventualno Republike Srpske, ubuduće će moći da putuju samo maturanti srednjih škola i gimnazija. To predviđa Predlog pravilnika o izmenama Pravilnika o izvođenju ekskurzija.  Novi pravilnik treba da stupi na snagu.

Učenici trećih razreda srednjih škola moći će da putuju na ekskurzije po Srbiji i najdalje do Republike Srpske. Maturanti će moći da putuju bilo gde po Evropi kaže za „Politiku” direktor Druge ekonomske škole i predsednik Društva direktora škola Srbije Dejan Nedić.

Važeći Pravilnik i trećacima dopušta da na ekskurziju putuju po Evropi. Uskoro im, međutim, neće biti dozvoljeno da obilaze destinacije kao što su Barselona, Prag, Drezden, Atina, Krf…

Ekskurzije nekada

Osnovci na takozvanu rekreativnu nastavu i nastavu u prirodi mogu putovati samo po Srbiji.

– Nekada se u SFRJ na ekskurzije išlo u Sarajevo, Dubrovnik, Split, Bled, Vodice, Herceg Novi, Ohrid i na druge destinacije. Išlo se i putevima partizanske revolucije. Putovali su i učenici osnovnih i učenici srednjih škola, jer se obilazila zajednička zemlja. Ta zemlja više ne postoji. Ali su ostale nezaboravne uspomene, opisane i u mnogim književnim i filmskim delima naših poznatih stvaralaca – kaže Nedić. On naglašava da u školovanju svakog učenika posebno mesto zauzimaju putovanja na ekskurzije.

Nekada obavezna destinacija za ekskurzije: Tjentište FOTO Wikipedia, Miodrag Živković CC BY – SA 4.0

Prema njegovim rečima, „to su uspomene koje nikada ne blede, uspomene koje uvek naviru u glavama nas starijih, koji smo te lepote doživeli i doživljavali u svom školovanju”.

– Na njima smo upoznavali prve ljubavi, doživeli prva razočarenja, upoznavali se sa lokalitetima, gradovima i republikama stare nam države. Te đačke ekskurzije uvek su izazivale pažnju i zanimanje raznih društvenih struktura.  Često su izazivale razne polemike: da li su one korisne, da li su značajne i, konačno, da li su uopšte i potrebne. Naravno da su i korisne i značajne i potrebne za naš mladi naraštaj. Često se dešava da putovanje na ekskurziju bude prvi izlazak iz grada, mesta ili varošice pojedinog deteta ili većine učenika – napominje Nedić.

Drugačija pravila

Ekskurzije su, podseća, nekada bile organizovane sasvim drugačije nego danas.

Uprave škola same su birale destinacije i lokalitete, bez dogovora sa Savetima roditelja i bez ikakvog plana i programa. Od pre nekoliko godina, organizacija đačkih ekskurzija postala je veoma važna stavka u planovima i programima svih škola koje imaju nameru da ih organizuju.

Mora se, naime, poštovati Zakon o javnim nabavkama. Pre toga se na Odeljenskim većima i na Savetu roditelja dogovara i ugovara destinacija u koju bi pojedini razredi odlazili.

– Danas škole moraju da se pridržavaju Pravilnika o izvođenju ekskurzija. On zahteva da ekskurzije moraju biti planirane u narednoj školskoj godini, sa određenim ciljem i svrhom. A to su upoznavanje krajeva zemlje ili drugih zemalja, poseta kulturno-istorijskim spomenicima i lokalitetima, druženje učenika, saradnja sa učenicima iz drugih gradova naše zemlje ili iz drugih država. Mogu se organizovati isključivo za vreme trajanja školske godine – kaže naš sagovornik.

Nedopustivo ponašanje

Ovih dana često se u medijima može čuti ili pročitati da se ekskurzije ili putovanja organizuju za vreme letnjeg i zimskog raspusta. Nedić naglašava da je to nedopustivo i nedozvoljeno i upozorava da pojedini nastavnici u privatnoj režiji organizuju putovanja svojim učenicima.

– To je najstrože zabranjeno i svaki direktor je dužan da skrene svojim nastavnicima pažnju na to. Istina je i da direktor škole ne može znati šta mu nastavnik radi za vreme  godišnjeg odmora za koji je uredno dobio rešenje. Ali se nastavnici moraju upozoriti da ne smeju u privatnoj režiji da vode učenike iz škola u kojima predaju. Veoma je teško kvalitetno i efikasno organizovati đačku ekskurziju. Zbog malog broja kvalitetnih smeštajnih kapaciteta, dobrog i sigurnog prevoznog sredstva, ali i zbog ponašanja pojedinih učenika, koji te ekskurzije zamišljaju kao poligon za sve one stvari koje su im nedodirljive i zabranjene u svakodnevnom životu – napominje Nedić.

Stoga roditelji i javnost moraju znati da je odgovornost kod organizacije i izvođenja ekskurzija podeljena. I škola i porodica moraju zajedničkim pripremama stvarati uslove za primerno ponašanje učenika na tim putovanjima. A ona se zaista retko zaboravljaju.

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/