Home » ŠKOLE UPOZORAVAJU RODITELJE: NE GARANTUJEMO ZA SVE IZLETE I EKSKURZIJE
EKSKURZIJE / IZLETI

ŠKOLE UPOZORAVAJU RODITELJE: NE GARANTUJEMO ZA SVE IZLETE I EKSKURZIJE

izleti

Već na početku školske godine mnoge roditelje neki nastavnici obavestili su da se planiraju „izleti“ i „ekskurzije“. Neki od ponuđenih termina, međutim, odnosili su se i jul naredne godine. Dakle, praktično po okončanju školske godine.

Organizovani su, čak i roditeljski sastanci za one koje ovi izleti interesuju, naravno van školskih prostorija.

Izleti “na divlje”

Sve to nateralo je pojedina školska rukovodstva da se roditeljima obrate pisanim putem i upozore ih da škola sa tim aktivnostima nema veze.

„Poštovani roditelji, obaveštavamo vas da će se od planiranih putovanja za ovu školsku godinu realizovati jednodnevni izleti za učenike od 1. do 7. razreda i dvodnevna ekskurzija za učenike 8. Razreda. Što se tiče ostalih aktivnosti koje se NE NALAZE u Godišnjem planu rada škole 2018-19, škola NE PODRŽAVA I NE STOJI IZA TOGA, pa samim tim ne odgovara ni za bezbednost i zaštitu učenika. Kompletnu odgovornost za učenike preuzimaju roditelji, organizatori i voditelji putovanja. Kao što je napisano u dopisu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 25.07.2018. del. br. 611-00-01652/2018-15.

Školski program i Godišnji plan rada škole 2018-19. mogu se naći na sajtu škole i možete ih pogledati“, navodi se u dopisu direktorke jedne škole koji je upućen roditeljima.

Sporna Barselona

Podsetimo, Ministarstvo prosvete uputilo je letos dopis direktorima škola o mogućnostima realizacije vannastavnih aktivnosti za vreme raspusta i praznika. Povod je bilo sporno putovanje đaka Devete beogradske gimnazije u Španiju.

Kako se navodi u obaveštenju, inicirajući putovanja, a imajući u vidu lični interes, nastavnici na taj način zloputrobljavaju svoj položaj. A to se smatra težom povredom radne obaveze.

U Ministarstvu su tada objasnili da je ovaj dopis rezultat dugogodušnjeg suočavanja s negativnim postupanjem pojedinih nastavnika za vreme školskog raspusta. Oni su u privatnoj organizaciji nudili turističke usluge, ne samo učenicima svoje škole, već i drugih škola. Na taj način, kako su naveli, dovodili su u zabludu roditelje da su putovanja u režiji škole.

U međuvremenu je naјаvljeno i donošenje novog Pravilnika o ekskurzijama koji bi detaljno propisao uslove za đačka putovanja.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/