Home » IZLETI I EKSKURZIJE: KO SVE „DERE“ RODITELJE
EKSKURZIJE / IZLETI

IZLETI I EKSKURZIJE: KO SVE „DERE“ RODITELJE

izlet

Izlet do Radmilovca 1.000 dinara, poseta farmi kod Pančeva 1.200, izlet na Avalu 2.500 dinara… Ovo su cene jednodnevnih izleta za učenike beogradskih osnovnih škola.

Duži boravci, odnosno sedam dana rekreativne nastave na Goču treba platiti 23.400 dinara, u Orašcu 22.500 dinara…

Za trodnevni izlet starijih osnovaca na Taru, na primer, mora se izdvojiti 11.800 dinara. Ako iz unutrašnjosti Srbije dete putuje u Suboticu gde će prenoćiti jednu noć, to košta 9.100 dinara.

Ovo su samo neke cena koje roditelji moraju da plate kako bi njihove dete sa drugarima otišlo na izlet, ekskurziju, rekreativnu nastavu…

Izlet do ZOO vrta

Možda je apsolutni hit slučaj beogradske OŠ „Dragojlo Dudić“ iz Malog Mokrog Luga. Roditelji đaka prvaka ove škole nedavno su, prema pisanju „Blica“ „jednodnevni izlet“ ili, bolje rečeno, posetu Zoološkom vrtu plaćali po 1.000 dinara!

Do Zoološkog vrta za 1.000 dinara Foto: Beozoovrt

– U tu cenu je ulazio prevoz autobusom od naše škole na Zvezdari do Zoološkog vrta u centru grada i karte. Cena grupne ulaznice za Zoološki vrt je 250 dinara po detetu. Nije li onda 1.000 dinara malo previše? – pitao se roditelj čije dete pohađa OŠ “Dragojlo Dudić”.

A kada je prevoz u pitanju, dovoljan je samo podatak da je škola u Malom Mokrom Lugu od Kalemegdana, gde je i ZOO vrt udaljena devet kilometara!

Tek nešto bolje su prošli roditelji starije decu ove osmoletke. Oni su išli na Oplenac (udaljen 75 kilometara), posetili su Mauzolej dinastije Karađorđević (cena grupne ulaznice je 300 dinara po detetu), a cena izleta bila je 1.500 dinara.

Prema trečima roditelja, nije im bila organizovana ni užina, a ni ručak. Samo su imali organizovan prevoz autobusom do Oplenca. Izlet je trajao pet sati, od devet ujutro do 14 časova.

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu Foto: oplenac.rs

U školi tvrde da cena ovih izleta nije njihova odluka, nego prethodnog direktora Đure Kostića koji je podneo ostavku.

– Sve što je započeto od javnih nabavki i drugih odluka urađeno je tokom mandata prethodnog direktora Đure Kostića, koji je nedavno podneo ostavku. Ja sam na ovoj funkciji od 10. oktobra i meni se do sada niko nije žalio. Treba uzeti u obzir da je u cenu izleta uključena agencija koja sve organizuje, a i dnevnica koju nastavnici dobijaju. Raspored izleta sam zatekla kada sam došla na funkciju i sve je unapred zakazano – rekla je za “Blic” nova direktorka Osnovne škole „Dragojlo Dudić“ Danijela Pavić.

Prateći troškovi

Uvek, naravno na cenu aranžmana treba dodati i prateće troškove. Ako ide na rekreativnu nastavu, na primer, detetu treba da se spakuju sredstva za ličnu higijenu (sapun, papirne i vlažne maramice, toalet papir, plastične, ćetkica ipasta za zube…). Deci se, naravno, daje i džeparac, a o iznosu se dogovore roditelji. To je obično 2.000 dinara.

Džeparac, obično, „ide“ i uz jednodnevni izlet – za sladoled, suvenir…

Roditelji se, ipak, najčešće, pitaju ko se sve „ugradi“ u cenu izleta/ekskurzije/rekreativne nastave.

 O tome je, na primeru rekreativne nastave, za „Večernje novosti“ pričao direktor JUTA Aleksandar Seničić.

– Postoji čitav lanac usluga i svi u tom lancu moraju da budu plaćeni – kaže Seničić.

On nabraja:

– Lekar mora da bude prisutan sve vreme. Retko koji objekat ima svog lekara, pa on mora da se plati. Cena je od 50 do 100 evra dnevno. Obavezan je i pratilac grupe u autobusu, koji košta 20 evra. Tu je i rekreator, kome se daje 20 ili 30 evra dnevno. Cena prevoza najviše zavisi od destinacije. Nastavnicima ide obično 5.000 dinara po detetu (500 dinara dnevno, za 10 dana). Nastavnici, rekreatori i pratioci plaćaju se po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, gde je porez čak 57 odsto. Najmanju zaradu imaju turističke agencije, ne više od sedam odsto.

Kada se sve rasporedi, kaže Seničić, računica izgleda ovako:

– Na hotel ide 50 odsto novca, 20 odsto na prevoz, nešto malo više od 20 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto.

Rekreativnu nastavu, ističe Seničić, poskupljuju i gratis mesta, jer veliki broj škola neku decu vodi besplatno.

– To ne plaća država, a hotel ta mesta ne priznaje, što znači da neko mora da ih plati – ističe naš sagovornik.

Čeka se pravilnik

S druge strane, za direktore škola organizovanje ovakvih putovanja vrlo često predstavlja noćnu moru. Oni jedva čekaju da Ministarstvo prosvete donese pravilnik kojim će se ova oblast regulisati. Izrada pravilnika je, naime, navodno još u aprilu bila „pri kraju“. Njegova primena trebalo je da počne od septembra, ali nije poznato šta se u međuvremenu sa njime dogodilo.

– Cene su ogromne, i znamo ko sve živi od toga i ko se ugrađuje u tu cenu – kaže za „Novosti“ Natalija Matić, direktorka OŠ “Veselin Masleša”. – Ovaj problem se godinama ne rešava i mi jedva čekamo da Ministarstvo prosvete donese pravilnik, a kojim će sve biti propisano. Društvo direktora godinama je pokušavalo da nađe rešenje, ali nismo uspeli.

Kao jedan od problema, naša sagovornica navodi i reakcije roditelja koji se dele u dve grupe. U prvoj su oni koji imaju i mogu da plate, pa insistiraju na ekskurzijama. U drugoj su oni koji nemaju i ne mogu da plate. Problem su, kaže ona, i javne nabavke koje u ovom slučaju nisu primenjive na roditeljski dinar.

Država da se odrekne poreza

Aleksandar Seničić kaže za „Novosti“ da bi cene ekskurzija mogle da budu manje ukoliko bi se država odrekla poreza na ugovore, koji iznosi 57,5 odsto. Država bi, takođe, mogla da subvencioniše putovanja po Srbiji, da škola aplicira za subvenciju. Tako bi trošak bio manji, a roditelji bi radije birali putovanje po Srbiji nego po inostranstvu.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/