Home » ISHRANA DECE U ŠKOLAMA: ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK
AKTUELNO RAZVOJ / ZDRAVLJE

ISHRANA DECE U ŠKOLAMA: ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK

ishrana

Žitarice, mleko, mlečni proizvodi, voće, povrće, meso, riba… To samo su neke od namirnice za koje se preporučuju da ih sadrži ishrana đaka u školama.

To je predviđeno Pravilnikom o ishrani učenika koji je ovih dana stupio na snagu. Izradilo ga je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje “DR Milan Jovanović Batut”.

Navedene su i namirnice koje ishrana dece ne bi trebalo da sadrži. To su lisnata testa, pomfrit, gazirani sokovi, slatkiši…

Ishrana i uloga roditelja

Savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović kaže da ovim škole dobijaju mogućnost da utiču na razvoj zdravih navika u ishrani kod učenika.

– Proces promene navika u ishrani je dug i biće neuspešan ukoliko u ovome nemamo podršku roditelja. Nije dovoljno da se samo u školi deca uče zdravim navikama u ishrani. To moraju da podrže i roditelji kod kuće – kaže Kosanović.

Reč je uglavnom o hrani koju škola nabavlja za decu koja ostaju u produženom boravku. Novina je da je škola obavezna da se pobrine za decu koja su alergična na određenu vrstu namirnica.

Dovoljno je da roditelj dostavi školi medicinsku dokumentaciju i jelovnik koji je sastavio specijalista za oblast ishrane, po kome će se učeniku pripremati ishrana.

Pravilnikom se jasno propisuje ko organizuje, ko ostvaruje i ko prati ishranu u školi. Za organizaciju ishrane učenika zadužen je direktor i savet roditelja – objašnjava Kosanović.

Nabavka

Pravilnikom je predviđeno da ishrana učenika u školi može da se organizuje na više načina:

  • pripremanjem obroka u sopstvenoj kuhinji;
  • u saradnji sa drugim ustanovama obrazovanja i vaspitanja koje imaju organizovanu ishranu učenika pripremanjem obroka u sopstvenoj kuhinji;
  • korišćenjem usluga ponuđača koji se bave proizvodnjom i distribucijom obroka.

– Mali broj škola, njih 20 odsto, ima kuhinje koje su u funkcionalnom stanju i koje zadovoljavaju standarde da mogu da pripremaju hranu. Omogućili smo da te škole koje imaju kuhinje, ali i predškolske ustanove ili učenički i studentski domovi, koji imaju kapacitet da pripremaju veći broj obroka, to mogu da rade i za susednu školu – naglasila je Kosanović.

Ministarstvo prosvete spremno je da obezbedi dostavno vozilo i termos posude u kojima će se dostavljati hrana.

Pravilnik o ishrani učenika u školi sadrži preporuke nutritivne vrednosti, vrste namirnica koje učenici mogu da koriste, količine namirnica prema uzrastima. Isto tako sadrži i preporuke koje namirnice ne treba da budu u ishrani dece.

Škole često izdaju prostor pekarama ili prodavnicama gde učenici mogu da kupe užinu. Najčešće su to baš lisnata peciva, grickalice – nezdrava hrana.

Pravilnik o ishrani “ne proteruje pekare iz škola”- Uprava škole i roditelji sada, međutim, imaju mogućnost da prilikom iznajmljivanja prostora zahtevaju od zakupaca da se ne prodaju namirnice koje ne preporučuje Pravilnik ili da one budu u manjoj meri zastupljene.

Foto mogli
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/