Home » ELEKTRONSKI DNEVNICI U SVIM ŠKOLAMA DO KRAJA ŠKOLSKE GODINE
AKTUELNO

ELEKTRONSKI DNEVNICI U SVIM ŠKOLAMA DO KRAJA ŠKOLSKE GODINE

elektronski dnevnici

Elektronski dnevnici bi, po planu, trebalo da budu uvedeni do kraja ove školske godine u sve škole. To je saopštila Vlada Srbije, uz tvrdnje da nikada nije bilo najavljeno da će se to dogoditi 1. septembra.

„Nikada nije najavljeno niti je ikada bilo planirano da će elektronski dnevnici biti uvedeni u sve škole 1. septembra ove godine jer zašto bismo onda ovaj projekat započeli prošle školske godine kao pilot projekat“, navela je Vlada reagujući na prilog TV N1 da kasni digitalizacija škola.

Elektronski dnevnici – pilot projekat

U saopštenju Vlada je ukazala da je sistem elektronskih dnevnika prošle godine, kao pilot projekat, uveden u 560 škola. Iinicijalno je bilo planirano 100, a danas su, kažu, elektronski dnevnici u upotrebi u 600 škola.

Prema Vladi, svi nastavnici će do 1. januara 2019. godine biti obučeni za upotrebu elektronskih dnevnika.

Vlada je najavila da bi posle 1. oktobra trebalo da krene upotreba digitalnih udžbenika. Uvođenje digitalnih udžbenika u prvi i peti razred osnovnih škola počelo je ove godine. To je pilot projekat u 2.000 učionica širom Srbije.

„Nastavnici u osnovnim školama već su obučeni, nabavljeni su računari i prateća oprema. Završena je javna nabavka za digitalne nastavne sadržaje. Posle 1. oktobra bi trebalo da krene njihova upotreba“, predočila je Vlada.

Nabavka opreme 

Dodaje se da se škole neprestano opremaju novom opremom. Trenutno se nabavlja 1.400 računara i 155 tablet računara. Za 600 škola u Srbiji trenutno se nabavlja 2.000 kompleta – laptop računara, projektora i prenosnih kolica.

Plan je da se, u saradnji sa EIB, implementira projekat „Povezane škole“ (Connected Schools). U njega će biti uloženo 70 miliona evra za brzi internet i dodatno opremanje škola.

„Nikada, međutim, nije rečeno da je ceo kredit već realizovan i oprema nabavljena niti da će biti realizovan do početka ove školske godine. Ovo je kompleksan projekat koji traži vreme“, piše u saopštenju.

Vlada je ukazala i da je završena kompletna rekonstrukcija 108 školskih objekata na teritoriji 70 gradova i opština. Ukupna vrednost ugovorenih radova bila je oko 3,5 milijardi dinara. Od toga je iz budžeta Srbije 2,9 milijardi i iz Fonda solidarnosti EU oko 600 miliona dinara.

Vlada je kao poseban kuriozitet navela „neverovatnu činjenicu“ da je čak Filozofski fakultet u Beogradu tek ove godine, zahvaljujući angažmanu i sredstvima Vlade Srbije, „izbacio čuvene ‘čučavce’ iz upotrebe i svojim studentima obezbedio civilizovane toalete“.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/