Home » IMA LI DNEVNIKA U ŠKOLI?
AKTUELNO

IMA LI DNEVNIKA U ŠKOLI?

dnevnik

Dok u sve više škola papirni dnevnik odlazi u prošlost, a zamenjuje ga elektronski, u nekima trenutno ne koriste ni jedan ni drugi. Elektronski dnevnik još nije uveden, a papirnog nema na tržištu. U mnogim osnovnim školama “Novostima” je potvrđeno da im još nisu stigli papirni dnevnici za prvi i peti razred osnovne škole. Kašnjenja je bilo i za prvi razred gimnazije.

Dnevnik privremeno odsutan

Profesori tako nastavne jedinice, odsutne učenike, prve ocene i sve druge zabeleške pišu u svoje notese. Kada im dnevnici stignu, sve će da prepišu.

– Nije ovo prvi put da dnevnici kasne. Ali sada se baš odužilo – kaže jedna nastavnica. – Kasnilo se sa usklađivanjem rasporeda časova. U našoj školi kasnila je nastava građanskog vaspitanja, a kasne i dnevnici.

Informacija koju su nezvanično dobili nastavnici i direktori škola jeste da dnevnici kasne zbog novih nastavnih planova i programa. Sa novinama u nastavi i dnevnici su morali da dobiju nove rubrike. Oni štampani prethodnih godina više ne mogu da se koriste.

Doštampavanje

U pojedinim školama rečeno nam je da su dnevnici počeli da se distribuiraju, ali kasno. Sada “Prosvetni pregled”, od koga ga kupuju, ne može za kratko vreme da odštampa i pripremi toliko dnevnika.

Iako u mnogim školama kažu da dnevnike još nisu dobili za prvi i peti razred, u Ministarstvu prosvete tvrde da su dnevnici dostavljeni. Istina je, kažu prosvetari, negde na sredini – deo škola dnevnike ima, a deo ih još nije dobio.

– Ministarstvo prosvete aktivno je učestvovalo na izradi dnevnika za prvi, peti i šesti razred. Pripremilo ih je u skladu sa novim planovima nastave i učenja – kažu za “Novosti” u Ministarstvu prosvete. – Navedeni obrasci mogli su da se dostave školama tek nakon objavljivanja Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi.

Navedeni pravilnik objavljen je u Službenom glasniku 29. avgusta. Tako i ne čudi što dnevnici nisu stigli za početak školske godine. Od tada je počelo štampanje u “Prosvetnom pregledu”, a deo škola je još na čekanju.

U pojedinim školama koje su papirne dnevnike zamenile elektronskim potvrđeno nam je da i oni nisu dobili potrebne obrasce. Nedostaju im matične knjige, u koje se upisuju svi podaci o učenicima i koje se trajno čuvaju.

Izvor Večernje novosti
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/