Home » MINISTAR TVRDI: LOŠI DIREKTORI U 40 ODSTO ŠKOLA
AKTUELNO

MINISTAR TVRDI: LOŠI DIREKTORI U 40 ODSTO ŠKOLA

direktori

Direktori u skoro polovini škola u Srbiji su loši. To tvrdi ministar prosvete Mladen Šarčević. On, naime, kaže da je čak 40 odsto škola loše ocenjeno u eksternom vrednovanju ustanova. A to je, zaključuje, pokazatelj da te škole imaju loše rukovodstvo.

Govoreći o najavljenoj smeni više od 30 direktora osnovnih i srednjih škola, Šarčević je na Televiziji Pink naveo da će biti smenjeni svi koji su na određeni način prekršili zakon. On je ponovio da po novom zakonu direktori moraju da imaju licencu da bi obavljali tu funkciju.

Direktori i nepotoizam

Detaljno će biti razmotrene i preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za smenu oko 30 direktora škola zbog nepotizma.

On je objasnio je da se Agencija drži rigidnih pravila, a da će on svaki slučaj, kako kaže, sagledati pojedinačno.

”Kada je u pitanju nepotizam u zakonu je stavljeno da je mišljenje Agencije obavezujuće, ali sve ćemo pažljivo sagledati. Ako je reč o malom mestu u kojem je jedini kandidat baš sin aktuelnog direktora, on svakako ima šansu da bude na toj funkciji”, rekao je Šarčević.

On je naglasio da se neće tolerisati nereagovanje direktora na nasilje u školi.

”Ako se u jednom danu desi nekoliko takvih slučajeva, odgovoran direktor istog dana mora da oformi tim. Mora da zove školsku upravu, da obavesti inspekciju. Nema smisla da o tome uvek saznam iz medija”, rekao je Šarčević.

Ministar je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prođu obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju.

Licenca se gubi ako se direktori iz neznanja ogreše o zakon ili ako ga svesno krše ili zaobilaze.

Dualno obrazovanje

Govoreći o uvođenju dualnog obrazovanja, ministar je ukazao da će se na svetskim listama privredni rast i status zemalja ocenjivati prema sposobnosti njenog stanovništva za rad i stvaranje novih vrednosti kvaliteta.

Šarčević je istakao da obrazovanje treba da prati privredne aktivnosti. U tom kontekstu pomenuo je da je prošle godine u osnovne škole uveden predmet Tehnologije i preduzetništvo.

”Od malih nogu deci pružamo drugačiji vid gledanja na stvari. U srednjoj školi je uvedena praksa. Sledeće godine pravimo potpuno nove profile u vezi sa IT sektorom i drugim tehnološkim modelima u privredi”, kazao je Šarčević.

Ministar je dodao da je u pripremi i zakon o dualnom visokom obrazovanju. On bi u februaru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Prema njegovim rečima, novi koncept će visoko strukovno obrazovanje vezati čvrsto za privredu.

”Postojaće savet poslodavaca na svim visokoškolskim ustanovama. Imamo tehnološki razvoj i inovacije, izabrali smo Švajcarsku za dualno obrazovanje u srednjim, a Nemačku za visoke škole”, naveo je Šarčević.

Foto Ministarstvo prosvete
RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/