Home » SVAKA ČETVRTA SREDNJA ŠKOLA BEZ SALE ZA FISKULTURU: FIZIČKO I U BALONU
SPORT

SVAKA ČETVRTA SREDNJA ŠKOLA BEZ SALE ZA FISKULTURU: FIZIČKO I U BALONU

fiskulturna sala

Časovi fizičkog vaspitanja za mnoge učenike srednjih škola su “noćna mora”. Fiskulturna sala ne postoji u svakoj četvrtoj srednjoj školi u Beogradu.

Nastava fizičkog vaspitanja u ovim školama “izmeštena” je u sportske centre, balone ili najbliže škole koje imaju slobodne termine. Kako bi stigli na čas, đaci treba da krenu i po nekoliko sati ranije ili da se vrate kući tek uveče. Novac za plaćanje iznajmljenog prostora izdvaja se iz gradske kase.

Fiskulturna sala od učionica

Komplikovano je napraviti i raspored časova kako bi se uklopilo da đaci stignu na vreme u školu, na praktičnu nastavu, a i na časove fizičkog. To se, posebno, odnosi na đake koji stanuju daleko, pa ceo dan provode u školi. Od 72 srednje stručne škole i gimanzije, fiskulturna sala ne postoji u njih 19, pišu Večernje novosti.

– Nikada nismo imali fiskulturnu salu. Nemamo dovoljno prostora ni za nastavu za oko 2.500 učenika – kaže Nada Trifković, direktor Medicinske škole “Beograd”. – Možete zamisliti kako je teško napraviti raspored i uklopiti teorijsku nastavu u školi, sa praktičnom u 28 klinika i časovima fizičkog, koji se održavaju od 11 do 13 časova. Trudimo se da, recimo, đaci imaju teoriju, pa fizičko, pa praksu. Nemoguće je da stignu iz drugog kraja grada, gde su imali praktičnu nastavu.

Ona dodaje da su godinama đaci ove škole imali fizičko u SC “Vračar” i na Starom DIF-u, ali je, zahvaljujući Gradu, “baza” trenutno samo u Deligradskoj. To mnogo olakšava učenicima, jer je blizu škole.

– I pored toga što kod nas ne postoji fiskulturna sala, naši učenici osvajaju prva mesta na sportskim takmičenjima – ističe Trifković. – To se, posebno, odnosi na naše slabovide učenike. Oni uprkos tome što nemaju mogućnost da svakodnevno treniraju i vežbaju, dobijaju zlatne i srebrne medalje.

Kod osnovaca bolje stanje

I Sportska gimnazija je do preseljenja u OŠ “Stari grad” bila bez fiskulturne sale. Vrhunski mladi sportisti su vežbali u iznajmljenom prostoru. Kod osnovaca je nešto bolja situacija, pa od 177 obrazovnih ustanova salu nema 27.

„Fiskulturna sala“ Druge ekonomske škole sastoji se od dve preuređene učionice. Iako učenici ne moraju da idu van škole, uslovi za nastavu su skromni.

– Od osnivanja škole đaci imaju časove fizičkog u sali koja je napravljena od dve učionice – kaže Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole. – Ne može, recimo, da se igra košaraka, ali učenici imaju na raspolaganju dva terena, može da se vežba gimanstika…

Izvor Večernje novosti
Foto Stari DIF
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/