Home » BEZBEDNOST: ŠKOLA ZAKLJUČANA DOK TRAJU ČASOVI
BEZBEDNOST

BEZBEDNOST: ŠKOLA ZAKLJUČANA DOK TRAJU ČASOVI

zaključana

Bezbednost dece je razlog što su ulazna vrata mnogih osnovnih škola u Beogradu zaključana tokom nastave. Odluku o zaključavanju, rukovodstvo škole donosi u dogovoru sa roditeljima.

Kako za „Večernje novosti“ kažu direktori nekih škola, zbog toga do sada nije bilo nikavih problema, niti žalbi mama i tata.

Zaključana vrata i portir

Škola “Drinka Pavlović” već nekoliko godina praktikuje da se vrata zaključavaju u 8.15 časova ujutru. Portir je tu, ako se neki đak “uspava” da mu otključa, kao i da povede roditelje ili druge goste, koji su došli u školu po dete, u dogovoru sa nastavnikom.

– Dešava se da deca zakasne zbog prevoza, jer dolaze iz svih delova grada – navodi direktor Jole Bulatović. – Naravno da će portir pustiti đaka da uđe na nastavu. Nećemo valjda vraćati kući dete koje dolazi u školu iz Višnjičke banje ili iz naselja sa leve obale Dunava. To je nedopustivo.

Osnovna škola “Olga Petrov” u Padinskoj Skeli je već godinama zaključana dok traju časovi. Vrata se otključavaju za vreme velikog odmora da đaci mogu da kupe užinu, a posle su ponovo zatvorena.

– Dežurni nastavnik i tetkica su uvek tu da otvore vrata. Naravno da ćemo uvek pustiti neko dete ako je zakasnilo – objašnjava Merica Buj Bjelogrlić. – Učenici iz Vrbovskog svakog dana kasne pet minuta, zato što je takav raspored autobusa kojim dolaze. Ne može u školu da se ulazi i izlazi kad ko hoće, niti da dolazi ko hoće. To odlično funkcioniše, roditelji su zadovoljni, a sve u cilju osiguranja bezbednosti učenika.

Zgrada u kojoj nastavu slušaju prvaci i učenici od petog do osmog razreda OŠ “Vuk Karadžić” se zaključava. Drugi objekat, u kojem su ostali razredi i rukovodstvo škole, se ne zaključava, jer je blizu ulazna kapija koja je zatvorena.

– Prvi ulaz, zajedno sa predvorjem ne zaključava se. Tu roditelji mogu da sačekaju decu kada je hladno. Drugi ulaz je zaključan od četvrtog časa pre podne do kraja nastave – kaže Dragoljub Gačić, direktor OŠ “Nikola Tesla” u Vinči. – Dežurni učenik ili nastavnik su uvek tu da otvore vrata nekom ko je zakasnio.

Bez zadržavanja u dvorištu

Posle zavreštka nastave, u školskom dvorištu učenici mogu boraviti na svoju odgvornost. Ima i onih osmoletki u kojima je zadržavanje strogo zabranjeno i tretira se kao prekršaj.

– Kod nas nema zadražavanja posle nastave u školskom dovorištu. Nema ni dolaska na igralište u suprotnu smenu – kaže direktor Gačić. – To je zabaranjeno i evidentira se kao prekršaj učenika.

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/