Home » AUTO-SEDIŠTA ZA NOVOSADSKE TAKSISTE
BEZBEDNOST

AUTO-SEDIŠTA ZA NOVOSADSKE TAKSISTE

auto-sedišta

Novosadski taksisti prvi će u Srbiji imati auto-sedišta za decu u svojim vozilima. Agencija za bezbednost saobraćaja poklonila je 20 auto-sedišta Novom Sadu. Ideja je da ona budu podeljena zainteresovanim taksi udruženjima.

Za sada se ovom pilot-projektu pridružio SOS taksi.  Novosađani će tako od 15. decembra moći da pozovu ovaj taksi i zatraže vozilo sa auto-sedištem.

Deca će tako biti bezbedna i u taksi prevozu. Marija Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja pozvala je i ostala taksi udruženja da se priključe akciji.

Uručivanje auto-sedišta za novosadske taksiste Foto Centar za bezbednost saobraćaja

Centar je, inače u četvrtak 28. novembra u Novom Sadu organizovao prvu Nacionalnu konferenciju o bezbednosti dece kao putnika.

Auto-sedišta – kako ih postaviti

U narednom periodu obučiti i taksiste udruženja koja se prijave da pravilno postavljaju auto-sedišta.

Uz podršku Gradske uprave za saobraćaj, na teritoriji Novog Sada u toku je i edukacija 16.000 đaka mlađih razreda osnovnih škola.

– Obukom dece i roditelja moramo podići svest društvu. Cilj je da se kroz pet ili deset godina ljudi ponašaju najnormalnije u tom smislu. Da koriste sva moguća sredstva koja su obavezujuća da povećaju bezbednost u saobraćaju – rekao je član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić.

Nacionalnom strategijom za bezbednost saobraćaja zacrtan je cilj da posle 2020. nijedno dete ne strada u saobraćaju. Zato je potrebno je da se uključe sve ustanove koje mogu da utiču na smanjenje negativne statistike.

– Konferencija je na jednom mestu okupila sve relevantne ustanove i institucije. Cilj je bolja koordinacija svih službi, i da broj stradale dece u saobraćaju bude manji. Neophodno je da svi budemo na istom zadatku. Da radimo na tome da podignemo svest kod roditelja o korišćenju auto-sedišta. Prvi put je pokrenuto pitanje o prevozu dece sa smetnjama u razvoju. Kao i da li se nekorišćenje auto-sedišta može podvesti pod zanemarivanje deteta – rekla je Marijana Jovanović.

Konferenciju koju je organizovao Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Gradskom upravom za saobraćaj. Na njoj su učestvovali i predstavnici Uprave saobraćajne policije, Ministarstva zdravlja, Instituta “Batut”, predstavnik Zaštitnika građana…

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/