Home » FESTIVAL NAUKE – ZEMLJA BUDUĆNOSTI
VIKEND

FESTIVAL NAUKE – ZEMLJA BUDUĆNOSTI

festival nauke

Od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu biće održan dvanaesti Festival nauke pod sloganom „Zemlja budućnosti“.

Posetioce iz celog regiona doživeće niz postavki, eksperimenata, šou programa i radionica na putovanje kroz jedinstvenu Zemlju budućnosti.

Festival ove godine ima cilj da preispita budućnost planete, ali i ponudi naučna, ekološka i održiva rešenja za generacije pred nama. I sve to, kao i prethodnih godina, uz mnogo zanimljivih eksperimenata, uzbudljivih izazova i najnovijih naučnih trendova koje u Beograd ove jeseni donose naučnici iz celog sveta.

Festival za celu porodicu

Ovogodišnji Festival nauke održaće se u halama 3, 3A i 5 Beogradaskog sajma. „Zemlja budućnosti“ će se prostirati na 6.500 kvadrata i okupiće više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije.

Festival će posetiocima predstaviti bogat međunarodni program. Sa svojim neverovatnim igralištem na kojem, uz malu pomoć reciklaže, novi život dobijaju stare i zaboravljene sprave za vežbanje, iz Španije stiže kolektiv Gišot de Vuit (hala 3a).

Prvi put na Festival nauke dolazi češki naučni kolektiv Fascinantni fizički teatar UdiF. Oni će na Naučno-fantastičnoj bini (hala 5) kroz seriju eksperimenata pokazati kako spoj običnih kućnih predmeta i fizike može da dovede do eksperimenata koji ostavljaju mališane i njihove roditelje bez reči!

O tome kako roboti mogu da nas čuju i da li nas i koliko razumeju govoriće francuski naučnici iz Nacionalnog istraživačkog centra Inria. Francuska grupa umetnika Inercija će nizom akrobatskih tački pomeriti granice mogućeg i preispitati osnovne zakone fizike.

Predstavnici Naučnog centra AHHAA iz Estonije ovoga puta u Beograd dolaze sa novim naučnim šou programom. U njemu dokazuju i prikazuju najučudesnija svojstva vode. Iz SAD na festival ponovo dolazi poznati američki neuronačnik i TED zvezda Greg Gejdž. Oni će svim posetiocima pokazati kako početni koraci svakog neuronaučnika mogu da se izvode i u sopstvenom dvorištu.

Domaći predstavnici

Domaće boje na Naučno-fantastičnoj bini braniće Milan Popović. Njegov šou će biti eksplozivniji nego ikada. Studenti Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kroz naučnu predstavu prikazaće kako to hemija može da bude zabavna, ali i opasna za one koji se sa njom neodgovorno poigraju.

Festivalske karte, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na EVENTIM prodajnim mestima u celoj Srbiji. Tokom trajanje manifestacije karte će moći da se kupe i na Beogradskom sajmu.

Karta važi za jedan dan u halama 3 i 3a, kao i za halu 5, u kojoj je Naučno-fantastična bina. Broj mesta za program na bini je ograničen i ulaz je moguć do popunjenja kapaciteta hale.

Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Poslednji dan festivala, nedelja 2. decembar, organizovan je kao Porodični dan. On je specijalno osmišljen za druženje uz naučnu zabavu za celu porodicu.

Foto festivalnauke.org
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/