Home » NOVA GODINA I NOVA STRATEGIJA OBRAZOVANJA
REFORMA

NOVA GODINA I NOVA STRATEGIJA OBRAZOVANJA

strategija

Nova strategija obrazovanja mora da bude gotova u prvoj polovini 2019. godine. Tako kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

To je, kako je rekao na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta održanoj u utorak 27. novembra, ogroman posao koji se mora uraditi i to na dva nivoa. Prvi je, kako kaže, strategija za prosvetu, a drugi strategija za visoko obrazovanje i nauku.

– Za razliku od prethodne strategije nećemo napraviti spiskove lepih želja bez akcionog plana. Istovremeno ćemo da pripremimo sav materijal, kao kad se zida kuća. Pa onda kad sednemo da radimo da znamo čime raspolažemo – rekao je Šarčević.

On je govorio i o novoj mreži obrazovnih ustanova i naveo da to nije nešto što predviđa smanjenje broja tih ustanova.

Namera je, kaže, da novom mrežom deo obrazovnih ustanova dobije uslove za jednosmenski rad.

– Imamo viška prostora, zgrade koje se ne koriste jer ih niko više ne održava. Ima i  mnogo parcela koje pripadaju prosveti, a da to ne znamo. Ovo dugo nije rađeno i jako je bitno da se uradi kako treba – dodao je Šarčević.

Aktuelna strategija obrazovanja ističe 2020. godine. Ona je usvojena oktobra 2012. godine, a tri godine kasnije, januar 2015. donet je i Akcioni plan za njeno sprovođenje.

Šarčević je još početkom 2017. godine rekao da je aktuelna “strategija spisak lepih želja“. Dodao je i da do 2020. ne može da se ostvari jer zahteva „jednosmenski rad, duži boravak dece u školi, veću zaposlenost ljudi, a mi sve imamo obrnuto”.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/