Home » UŠTEDA: NOVI UDŽBENICI ZA PRVI I PETI RAZRED NISU POTREBNI
UDŽBENICI

UŠTEDA: NOVI UDŽBENICI ZA PRVI I PETI RAZRED NISU POTREBNI

novi udžbenici

Roditelji đaka koji ove godine polaze u prvi i peti razred, moći će da kupe i polovne udžbenike. Ministarstvo prosvete je obavestilo škole da užbenici odabrani za školsku 2016/17, ostaju u upotrebi i u školskoj 2019/20. godini. Novi udžbenici, dakle, neće biti potrebni.

Roditeljima će to svakako da znači, jer su polovni udžbenici često i dvostruko jeftiniji nego novi udžbenici.

Novi udžbenici tek kasnije

Ministarstvo navodi da je ova odluka način da se pruži finansijska podrška roditeljima.

Udžbenici koje su škole odabrale od školske 2016/2017. do školske 2018/2019. biće u upotrebi do promene programa nastave i učenja, navode u Ministarstvu.

Mali izdavače koji su već krenuli u pripremu i prezentaciju udžbenika za ove razrede, u nadi da će dogodine deo škola izabrati njihova izdanja, tvrde da su oštećeni.

Oni navode da se ovim krši Zakon o udžbenicima, koji je donet pre godinu dana. U njemu piše da se za godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program, novi udžbenici biraju na godinu dana. Posle toga se raspisuje konkurs, a odabrani udžbenici važe više godina.

– U narednoj školskoj godini primenjivaće se novi programi nastave i učenja za drugi i šesti razdred osnovnog obrazovanja. Ako bi se istovremeno menjali udžbenici za prvi i za peti razred, to bi predstavljalo veliko finansijsko opterećenje za roditelje – objašnjavaju odluku u Minsitarstvu prosvete.

Zamena uz obrazloženje

Ukoliko škole odluče da zamene udžbenike, što mogu, trebalo bi da imaju dobro obrazloženje zašto to čine. To obrazloženje treba da dostave i Savetu roditelja škole.

Iz jedne od izdavačkih kuća podsećaju da su poštujući aktuelni Zakon o udžbenicima, pripremili udžbenike za prvi i peti razreda. Dobili su i odobrenja Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Ti novi udžbenici su, kako navode, dobili i izuzetno pozitivne ocene od učitelja i nastavnika širom Srbije.

– Zašto se proizvoljno tumače i menjaju odredbe Zakona o udžbenicima? Zbog čega ovakva odluka nije doneta ranije, već neposredno pred odabir? Izdavači su već uložili novac – navodi se u saopštenju izdavača.

– Ne znam na kojoj logici se zasniva obrazloženje Ministarstva da želi finansijski da pomogne roditeljima, s obzirom na to da su udžbenici za prvi i peti razred radni, da deca u njima pišu, rešavaju zadatke, isecaju delove, tako da su oni posle neupotrebljivi i ne mogu se naslediti – kaže za „Večernje novosti“ Boško Vlahović, direktor i vlasnik izdavačke kuće “Eduka”. – U Zakonu o udžbenicima, koji je donet pre godinu dana, jasno stoji da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program udžbenici biraju na godinu dana.

Mali izdavači u problemu

Kao problem, Vlahović navodi i to što su izdavačke kuće već pripremile predloge udžbenika. Oni su dostavljeni i školama.

I u “Vulkan izdavaštvu” su zatečeni dopisom koji su dobile škole.

– Poštujući zakon, pripremili smo udžbenike za sve predmete prvog i petog razreda. Za njih smo dobili odobrenja Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja . U novembru i decembru prošle godine održali smo više od 25 prezentacija širom Srbije. Na njima smo nastavnike upoznali sa našim udžbenicima – kaže, za “Novosti”, Saša Petković, suvlasnik IK “Vulkan izdavaštvo”.

Smatrali smo, kaže Petković, da se naši planovi poklapaju sa strategijom Vlade o povećnju domaćih investicija i da kao domaći izdavač nećemo imati problem da poslujemo na našem tržištu.

RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Kakva glupost! Udžbenici za prvi razred su neupotrebljivi, u njima klinci pišu i boje tako izjava je glupa i nepromišljena!

https://www.facebook.com/ranacportal/