Home » BESPLATNI UDŽBENICI: ODLUKA DO 1. MARTA
UDŽBENICI

BESPLATNI UDŽBENICI: ODLUKA DO 1. MARTA

besplatne udžbenike

Odluku o tome ko će u 2019/2020. školskoj godini imati pravo na besplatne udžbenike Vlada Srbije treba da donese do 1. marta.

Od te odluke zavisi i za koje će predmete đaci dobiti besplatne udžbenike. Tada će biti poznat i rok u kojem roditelji dece koja ispunjavaju uslove mogu da se prijave za besplatne udžbenike.

U budžetu je za besplatne udžbenike opredeljeno nešto manje 700 miliona dinara. To je oko 90 miliona dinara više nego prethodne godine.

Besplatne udžbenike nemaju srednjoškolci

To sve, naravno, važi samo za osnovce. Srednjoškolci ni ove godine neće imati pravo na besplatne udžbenike. U Ministarstvu za Ranac to obrazlažu činjenicom da srednje obrazovanje nije obavezno.

– U sistemu obrazovanja, srednje obrazovanje i vaspitanje nije obavezno čime su uslovljene i njegove specifičnosti. Jednaka dostupnost obrazovanja i podrške učenicima iz socijalno osetljivih grupa obezbeđuju se i na druge načine. To su na primer učeničke stipendije, krediti, smeštaj i ishrana u domovima učenika i dr. Za ovu školsku godinu Ministarstvo prosvete je učenicima iz osetljivih grupa obezbedilo 1.650 stipendija i 600 kredita za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja u mesečnom iznosu od po 5 400,00 dinara – navode u Ministarstvu.

U školskim bibliotekama, kako navode, postoje i udžbenički kompleti koji su dostupni učenicima i mogu se koristiti. Udžbenici od predhodnih generacija takođe se mogu ostaviti u školama i staviti na raspolaganje učenicima – zaključuju u Ministarstvu.

Kodovi za nastavnike

Ministarstvo prosvete je izdvojilo i oko 225 miliona dinara za aplikativne kodove za digitalne udžbenike. To su kodovi koje će moći da koriste nastavnici koji su uključeni u projekat „2.000 digitalni učionica“.

Prethodne godine, besplatne udžbenike dobijali su osnovci iz porodica koje su primaoci socijalne pomoći. To pravo imali su i đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji se školuju po IOP-u, učenici kojima je potrebno prilagođavanje udžbenika (Brajevo pismo, uvećan font…), kao i treće i svako naredno dete iz višečlanih porodica.

U nižim razredima osnovne škole đaci su dobijali komplete za srpski, matematiku, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima dobijali su komplete za srpski, matematiku, prvi strani jezik, istoriju, geografiju, biologiju, fiziku i hemiju.

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/