Home » ZAKON ZA NOVE, MINISTAR ZA STARE UDŽBENIKE
AKTUELNO

ZAKON ZA NOVE, MINISTAR ZA STARE UDŽBENIKE

knjige

Na početku nove školske godine za učenike prvog i petog razreda počeo je da se primenjuje novi nastavni program. Zakon propisuje da se novouvedeni udžbenici nakon godinu dana mogu zameniti. O tome se izjašnjavaju škole koje navode koje knjige žele da zadrže za naredne godine.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, međutim, direktorima škola poslao dopis da se knjige neće menjati zbog budžeta roditelja. Roditelji odgovaraju da potezom ministra ne dobijaju na uštedi.

Pred kraj prvog polugodišta, otvara se nova dilema. Da li će od septembra budući prvaci i petaci učiti iz novih ili starih udžbenika? Zakon kaže da bi trebalo da dobiju nove knjige. Ministratvo prosvete je odlučilo drugačiju. Direktorima škola, upućen je dopis da ovogodišnji udžbenici ostaju isti i za sledeću školsku godinu.

Ministarstvo navodi da u obzir uzima to što će se u narednoj školskoj godini primenjivati novi programi za drugi i šesti razred osnovnog obrazovanja. “Ako bi se istovremeno menjali udžbenici i za prvi i peti razred, to bi predstavljalo veliko finansijsko opterećenje za roditelje”, objašnjavaju iz resornog ministarstva.

Knjige za jednokratnu upotrebu

Roditelji, međutim, odgovaraju da uštede u njihovom budžetu neće biti. Milena Janjić za N1 kaže da će svom detetu svakako morati da kupi nove knjige.

“Promenjen je nastavni program. Drugo po tim knjigama se piše, deca pišu ili seku, lepe. Tako da i da imam neko mlađe dete koje bi trebalo da nasledi te knjige ne znam kako bi ih nasledilo. Te knjige su korišćene. Drugo, imate na njima pozadi ili napred digitalni kod. On uglavnom traje nekih godinu dana, tako da ne znam kako su taj problem rešili. Ne vidim nikakvu uštedu i za ubuduće, ja ću sigurno kupovati nove knjige”, kaže Milena Janjić.

Izdavači udžbenika, odluku resornog ministra Mladena Šarčevića ocenjuju kao neprimerenu. Nada Osmajić iz Vulkan izdavaštva smatra da ministar na ovaj način proizviljno tumači i menja odredbe Zakona o udžbenicima, što je nedopustivo.

“Loše je i što je to urađeno bez ikakve najave, mesec i po dana pre nego pto je trebalo da se donese odluka o izboru udžbenika za narednu godinu. Ono što je još u celoj priči nama negde najstrašnije je to što je i Ministartvo i komisije Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja su pregledale naše udžbenike, bukvalno do pre neki dan, dali nam pozitivne ocene za njihovo korišćenje u narednoj godini”, ističe Osmajić.

Dobit od odluke resornog ministra sigurno imaju izdavači udžbenika čija se izdanja sada koriste. Naime, po izlasku novog kataloga odobrenih naslova za prvi i peti razred, pojedini mediji su pisali, da od 173 ponuđenih školskih knjiga, gotovo trećinu štampaju izdavačke kuće Klet, Novi Logos i Freska. Sve su deo iste grupacije i nezvanično se spominje da su na tržištu udžbenika zastupljene sa više od 50 odsto.

Izvor N1

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/