Home » ZBOG GRIPA PRODUŽEN RASPUST ZA NEDELJU DANA, NADOKNADA ČASOVA SUBOTOM
AKTUELNO

ZBOG GRIPA PRODUŽEN RASPUST ZA NEDELJU DANA, NADOKNADA ČASOVA SUBOTOM

gripa

Školski raspust je produžen za još nedelju dana zbog gripa. Odluku da bude produžen raspust, Vlada Srbije, donela je posle preporuke Ministarstva zdravlja.

Zato će đaci imati pet nastavnih subota više u drugom polugodištu, jer će morati da nadoknade propuštene časove. Škole i školske uprave će u dogovoru sa Ministartvom prosvete napraviti plan nadoknade časova, kažu za mojranac.rs u Ministarstvu.

Poduženi raspust završava se 24. februara, što znači da osnovci i srednjoškolci u školu kreću u ponedeljak 25. februara.

– U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom gripa, sa rastućim trendom nivoa kliničke aktivnosti oboljenja sličnih gripu, a imajući u vidu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, kao i to da se u uzrastu do 15 godina prijavljuju najveće stope obolevanja od oboljenja sličnih gripu, preventivna mera produžetka raspusta značajno će uticati na smanjenje obolevanja od gripa u našoj zemlji – navodi se u preporuci Ministarstva zdravlja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut”, do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata. Umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

Prema prvobitnom planu, đački raspust je trebalo da traje do 18. februara. Početak nastave je, međutim, prolongiran usled epidemije gripa. Po proceni epidemiologa, u narednih mesec dana može se očekivati dalji rast broja obolelih na području cele zemlje. Oni su posebno izražavali bojazan zbog povratka dece u kolektiv, odnosno završetka raspusta.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštili su da se registruje srednji intenzitet aktivnosti gripa, ali i široka geografska rasprostranjenost. Do sada su prijavljene epidemije na teritoriji Pirotskog, Moravičkog, Zlatiborskog i Nišavskog okruga. Obolelih ima skoro u svim delovima zemlje – na područjima Grada Beograda, Južnobačkog, Pomoravskog, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog, Šumadijskog, Raškog, Braničevskog, Podunavskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Topličkog, Zaječarskog i Pčinjskog okruga.

Oznake
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/