Home » TIMSS ISTRAŽIVANJE: Kakvo je znanje đaka u Srbiji
AKTUELNO

TIMSS ISTRAŽIVANJE: Kakvo je znanje đaka u Srbiji

TIMSS

Osnovci iz Srbije od 25. marta do 11. aprila peti put će biti obuhvaćeni velikim međunarodnim TIMSS ispitivanjem. Ovim ipitivanjem se u više od 60 zemalja sveta proveravaju đačka dostignuća i ono što su naučili.

Đaci će biti testirani iz oblasti matematike i prirodnih nauka. Upitnici su, osim za đake, namenjeni i roditeljima, nastavnicima i direktorima škola.

To je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla Ivana Đerić iz Instituta za pedagoška istraživanja i nacionalni koordinator TIMSS istraživanja.

TIMSS
Ivana Đerić, Institut za pedagoška istraživanja i koordinator TIMSS istraživanja,
Foto: www.mc.rs

– Kod đaka se testira znanje. A i njih i roditelje pitamo kakva su njihova obrazovna iskustva kod kuće i, naravno, u školi. Prethodni rezultati TIMSS istraživanja 2015. bili su sjajni. Đaci četvrtog razreda bili su iznad proseka i bolji od mnogih ekonomski razvijenijih zemalja – kaže Ivana Đerić.

Kada je reč o testiranju đaka osmih razreda čije je znanje prema poslednjim rezultatima bilo ispod proseka, Đerićeva kaže da po tom pitanju treba biti obazriv.

– To su rezultati od pre 12 godina pa bi bilo dobro da se ponovi testiranje đaka osmih razreda – objašnjava Đerićeva.

TIMSS istraživanja se rade svake četiri godine, a svaka zemlja bira uzrast koji će biti testiran.

Preliminarni rezultati biće poznati krajem sledeće godine. Potom slede sekundarne analize koje će biti objavljene i u naučnim časopisima.

Ovako velike međunarodne studije omogućavaju nam da pratimo trendove, da imamo podatke i da vidimo gde smo dobri ali i gde treba da radimo, zaključila je u gostovanju na RTS-u Ivana Đerić.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/