Home » SARA VIDAKOVIĆ, MLADA SUBOTIČANKA NA „LJUBIČASTOM KONJU“ DO NAGRADE ZA MLADE PESNIKE
AKTUELNO

SARA VIDAKOVIĆ, MLADA SUBOTIČANKA NA „LJUBIČASTOM KONJU“ DO NAGRADE ZA MLADE PESNIKE

sara vidaković

U konkurenciji od 3.000 talentovane dece iz Srbije, mlada subotičanka Sara Vidaković osvojila je prvu nagradu na konkursu mladih pesnika Srpske kuće iz Požarevca. Nagradu je osvojila za pesmu “Ljubičasti konj”.

Pobedničku pesmu neobičnog naziva Sara Vidaković, učenica petog razreda Osnovne škole “Kizur Ištvan”, napisala je prošle godine. Bio je to domaći zadatak iz srpskog jezika. Potom je, kako kaže, spletom slučajnih i srećnih okolnosti ponela prvu nagradu. Pesma je objavljena u Zborniku književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore, koji izdaje Srpska kuća iz Požarevca.

Sara Vidaković
Sarina pesma u Zborniku Srpske kuće iz Požarevca

Sara Vidaković među 130 mladih autora

– Učiteljici se dopala moja pesma i zamolila me je da je prepišem, kako bi mogla da je pošalje u “Subotičke novine” da se objavi. To je nekim čudom, ni sama ne znam kako, stiglo do Požarevca. Oni su uspeli da pronađu moje roditelje i da im jave da sam osvojila prvu nagradu – priča Sara.

Ona je neizmerno ponosna na to što se među više od 130 mladih autora iz Srbije, u Zborniku našlo i njeno ime.

– Kada su mi roditelji rekli, nisam mogla da verujem da se to dogodilo, jer sam tu pesmu jako davno napisala. Bila sam baš srećna i ponosna, a ova nagrada mi je dobra motivacija da i dalje nastavim da pišem – kaže Sara za portal subotica.com.

Sara je, kako i sama priznaje, veliki zaljubljenik u književnost. Osim što uživa u čitanju lektira i romana savremenih pisaca, voli i da piše. Tako je sa šest godina počela da vodi dnevnik, kako bi kroz kratke priče i crteže sačuvala od zaborava lepe uspomene iz detinjstva. A kada je krenula u školu, pisanje je usavršila kroz živopisne sastave i poeziju. Poesziju od trećeg razreda neprekidno stvara, pronalazeći inspiraciju u svemu što je okružuje.

Sara Vidaković
Sara Vidaković uživa u čitanju knjiga, najviše voli komedije i horore

Do pesme zbog reklame

– Pesma “Ljubičasti konj” je nastala sasvim slučajno. Gledala sam televiziju i setila se da moram za domaći da je napišem. U tom trenutku je na televizoru prolazila neka reklama za lekove, na čijoj kutijici se nalazio mali ljubičasti konj. Tako mi je palo na pamet da o tome pišem. Polako sam spajala rime, trudila se da sve dobro zvuči i na kraju je baš dobro ispalo – kaže Sara Vidaković.

Osim ove, Sara je autorka još nekoliko desetina pesama. Među njima su “Školske muke”, “Baka”, “Jesen”, “Kobila Monja”, “Moja osećanja i priroda”. Uskoro bi mogla da dobije i samostalnu zbirku. Iz Srpske kuće ponudili su joj da napiše još nekoliko redaka poezije kako bi do kraja godine izdali njenu knjižicu pesama, prvu publikaciju.

Horori i komedije

Pored pisanja, ova vedra i pričljiva devojčica bavi se glumom, uči istovremeno više jezika i bavi se sportom. Uz brojne vanškolske obaveze, škola je ipak prioritet, a i na tom polju mlada sugrađanka beleži uzorne rezultate. Uz podršku najbližih uspeva da uskladi formalno obrazovanje, hobije i druge svakodnevne aktivnosti, ali i da uživa u detinjstvu sa svojim vršnjacima.

Tekst i foto subotica.com
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/