Home » NADOKNADA ČASOVA: ŠKOLE POKUŠALE DA IZVRDAJU, MINISTARSTVO SPREČILO
AKTUELNO

NADOKNADA ČASOVA: ŠKOLE POKUŠALE DA IZVRDAJU, MINISTARSTVO SPREČILO

nadoknada časova

Nadoknada časova zbog produženog raspusta nije baš popularna pa su pojedine škole pokušale da je izbegnu. Umesto nadoknade časova planirali su takozvano sažimanje gradiva. Ministarstvo prosvete, međutim, to nije dozvolilo.

Zato će školski kalendar, ipak, biti bogatiji za par nastavnih subota, ili će đaci pojedinim danima imati više časova.

A da je pokušaja „izvrdavanja“ zaista bilo, svedoči i poruka koju su roditelji đaka jedne beogradske osnovne škole nedavno dobili. U njoj se navodi da „sažimanje gradiva nije odobreno“, te da će produženi raspust nadoknaditi na dva načina.

Prvi – radnim subotama u aprilu i maja, i drugi tako što će u narednih mesec dana četvrtkom i petkom imati po jedan čas više.

Upravo je sažimanje gradiva bila jedna od dve opcije kojom nije mogla da bude zameenjena nadoknada časova. Druga je bila produženje školske godine.

Nadoknada časova obaveznanadoknada časova

Većina škola je, inače, u startu odustala od radnih/nastavnih subota kao načina da se organizuje nadoknada časova.

Protiv tih nastavnih subota su bili ne samo deca, već i nastavnici. Obrazloženje je, uglavnom, bilo da se nastavne subote „samo odrađuju“, da su časovi često skraćeni, kao i da mnoga deca ni ne dođu u školu.

A alternativno „sažimanje gradiva“, očigledno, ne bi, po njihovom shvatanju, ppredstavljalo “otaljavanj”. A u prevodu, to bi značilo ili da neke lekcije ili preskoče, ili da za jedan čas obrade više lekcija.

Pojavile su se, međutim, i neke neke čudne ideje. Pojedine škole rešile su da uvedu i 8. čas. Druge su, pak, tražile da se u školu dođe pola sata ranije ili da se poslednji čas produži za 15 minuta.

Tako bi đaci koji budu imali osmi čas, umesto standardnih pet, tog dana u školi proveli čak sedam sati.

A ako terate đake da ostanu toliko dugo u školi, oni sigurno neće biti motivisani za rad, a takva nastava neće imati efekta.

Podsetimo, školski raspust produžen je za nedelju dana zbog širenja gripa. 

Takođe, u Ministarstvu prosvete poručili su da školska godina neće biti produžena da bi se nadoknadili časovi, nakon što su u manjem broju škola naveli i ovaj vid nadoknade.

Foto: Ogi
RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • U skoli mog deteta “nadoknada” casova je obavljena tako sto su svi časovi bili skraćeni u toku dana, pa je dnevno dobijen po jedan cas. Taj čas je, naravno, samo upisan, a deca su išla kući. I tako je nedeljno nadoknadjeno pet casova. To je trajalo pet nedelja zaredom. Dakle, em izgubljena nedelja, em skraćeni časovi narednih pet. Odličan sistem!

https://www.facebook.com/ranacportal/