Home » NAJTRAŽENIJE ŠKOLE U BEOGRADU SU …
UPIS

NAJTRAŽENIJE ŠKOLE U BEOGRADU SU …

najtraženije škole

Najtraženije škole su one koje nude ili produženi boravak, rad samo u prepodnevnoj smeni, ili su blizu posla roditelja… Važan kriterijum je i učenje određenog stranog jezika. Sve su to razlozi upisa đaka prvaka u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju.

Rok za podnošenje molbi đaka “sa strane” je prošao, a interesovanje je veće nego prošle godine. Kako “Novosti” saznaju u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, osnovne škole su primile 2.106 zahteva, dok ih je lane bilo 1.964.

Najtraženije škole koje odgovaraju obavezama roditelja

Najviše zahteva dobile su, kao i prošle godine, osmoletke na teritoriji opštine Zemun – 377, Palilula – 318 i Novi Beograd – 293.

Od gradskih opština, najmanje zainteresovanih za upis u školu koja nije blizu kuće bilo je na Zvezdari – 58 i Savskom vencu – 44. Od prigradskih, Sopot, Mladenovac i Barajevo nisu dobili nijednu molbu. Sudeći po broju zainteresovanih, među najtraženije škole spada OŠ “Josif Pančić” na Banovom brdu.

– Primili smo 122 zahteva za prijem prvaka koji teritorijalno ne pripadaju našoj školi. Upisujemo šest odeljenja – kaže Milan Bajić, direktor OŠ “Josif Pančić”. – Nećemo moći da izađemo svima u susret, tako da će odnos biti pola-pola. Prednost pri upisu đaka “sa strane” imaće oni koji su prvi podneli zahteve. Slede oni čiji sestre i braća već idu u našu školu. Ostali će morati da sačekaju da vidimo da li će ostati slobodnih mesta.

Bajić ističe da je svaka učionica u školi opremljena video-bimovima, interaktivnim tablama, modernim računarima… On dodaje da je podela teritorije rađena još sedamdesetih godina prošlog veka. U blizini škole su, tako, uglavnom, privatne kuće, pa je i broj đaka koji pripadaju ovoj školi manji.

U najtraženije škole spada i OŠ “Jovan Ristić” u Borči. Za nju je zainteresovano 80 budućih prvaka iz drugih delova Borče i okolnih naselja.

Ograničeni kapaciteti

– Škola je nova, ograđena, dobro opremljena, imamo produženi boravak – kaže Mileta Đorović, direktor OŠ “Jovan Ristić”. – Upisujemo tri odeljenja učenika, koji teritorijalno pripadaju našoj školi. Nadam se da ćemo moći da upišemo i sve ostale koji su zainteresovani. Zahteve smo dobili iz Crvenke, Ovče, Kovilova, Jabučkog, Glogonjskog rita, jer deci, verovatno, odgovra naša škola zbog posla roditelja i prevoza.

U “top tri” škole nalazi se i osnovna škola “Svetozar Miletić” u Zemunu sa 80 molbi. Roditelji će na vreme biti obavešteni da li su mališani primljeni ili ne.

Upis prvaka počinje 1. aprila i traje do 31. maja, ali škole primaju zahteve do početka školske godine. U školu polaze deca koja su rođena od 1. marta 2012. do 29. februara 2013. godine.

Veće interesovanje

Za upis prvaka u neku od škola na Vračaru, ove godine, prijavilo se 218 mališana “iz susedstva”, dok je lane bilo 139. Na Voždovacu je broj dupliran, pa je stiglo 186 zahteva, dok je na Zvezdari upola manje zainteresovanih nego prošle godine – 58 molbi.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/