Home » BEZ VAKCINE, NEMA NI UPISA U PRVI RAZRED
UPIS

BEZ VAKCINE, NEMA NI UPISA U PRVI RAZRED

vakcine

Svi budući prvaci moraće da prime vakcine pre polaska u školu, odnosno do 1. septembra. Potvrda da su dobili vakcine je obavezna, najavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

On je rekao da “država uopšte neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o ovu obavezu i oni će snositi sankcije”.

Vakcine obavezne

– Među njima je i ona krajnja – izuzeće iz porodice. Ministarstvo prosvete insistira da deca prime vakcine. Dajemo rok do 1. septembra svim roditeljima koji to nisu do sada učinili – rekao je Šarčević gostujući u Radio Beogradu.

Govoreći o zadatku racionalizacije škola, koji podrazumeva vertikalno spajanje u manjim, slabije razvijenim sredinama, ministar zaključuje da je reč o velikom poslu koji su mnogi do sada izbegavali.

– Postoje opštine koje su se sa 20.000 stanovnika stopile na dvostruko manje. Imaju 10 isturenih odeljenja sa po pet, šest đaka, koji će ostati u svojim zgradama. Nećemo nijednog od njih navoditi da putuju 20 kilometara do škole. Ali ima i škola koje sa toliko učenika imaju direktora, sekretara i još osoblja – kaže on. U tom slučaju naveća je bojazan za radna mesta, dodaje.

vakcine
Ministar Mladen Šarčević Foto Ministarstvo prosvete

Prema njegovim rečima, prilikom spajanja škola vodiće se računa o adekvatnoj blizini i pedagoškom ambijentu. Škole koje ostaju prazne biće pretvorene u mesta za đački turizam, po ugledu na evropske zemlje.

– Na taj način selo će oživeti na drugačiji način. A mladi u njemu dobiće priliku za zaposlenje – objašnjava Šarčević.

Protiv zabrane zapošljavanja

Ministar je naglasio još jednom da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u prosveti stvorila kontraefekte.

– Mladi prosvetni radnici, većinom žene, imaju status na privremenim i povremenim poslovima. Insistiram da se zabrana ukine prvo u prosveti, jer to neće koštati državu ništa, ostaje isti broj radnih mesta, a samo se menja status zaposlenih – ističe Šarčević.

Prema njegovim rečima, stalno zaposlenje daje dodatne finansijske mogućnosti prosvetnim radnicima. A to su mogućnost da podignu stambene kredite, osnuju porodicu i time doprinesu natalitetu države.

RANAC portal

RANAC portal

3 Komentara

Click here to post a comment

  • a 7 dana ranije ste napisali da moze upis u skolu jer su zakoni u koliziji!

    http://mojranac.rs/vakcinacija-i-upis/

    A i ministar bi trebalo da povede racuna kome preti oduzimanjem dece. Srbima mozes da uzmes sta hoces trpece sve, dok ne dodjes do porodice.. a onda spasavaj se ko moze jer smo kao narod prilicno privrzeni porodici i moje dete je deo moje porodice a ne vlasnistvo drzave!!!

      • Pa bas zbog toga i nisam za vakcinaciju svoje dete,posebno ne prisilnu. zivotinje se prisilno vakcinisu ne ljudi.. posebno ne vakcinama kompanija koje su zakonski izuzete od odgovornosti za kontra efekte i slicno.. tj pozvani su da besplatno experimentisu nad nama u Srbiji. ne zelim da moja deca budu deo toga, ko zeli slobodno neka stane u red..
        Moja deca ce krenuti ove godine u prvi razred i nevakcinisana su, taman ja to platio glavom, ali nece drzava silom nas terati na nesto za sta je druga strana zakonom izuzeta bilo kakve odgovornosti na nus pojave, eventualno obolenja koja se razviju kao posledica ”1 u 10.000 slucajeva..” i slicne price!

https://www.facebook.com/ranacportal/