Home » JEDNOSMENSKI RAD OD SEPTEMBRA: DOBRA IDEJA, A KAKO JE SPROVESTI
AKTUELNO

JEDNOSMENSKI RAD OD SEPTEMBRA: DOBRA IDEJA, A KAKO JE SPROVESTI

jednosmenski

Od 1. septembra u 240 osnovnih škola u Srbiji počinje pilot projekat takozvane celodnevne nastave. Ili tzv. jednosmenski rad. To znači da će đaci posle časova moći u školi da ostanu kako bi radili domaći, ali i utrošili vreme na sport, muziku, informatiku. Iako ideju roditelji i nastavnici u načelu podržavaju, sumnjaju da će zaživeti u svim školama u Srbiji.

Četiri školska časa plus četiri sata dodatnih aktivnosti i sve to u jednoj smeni – to je formula po kojoj će 1. septembra raditi 240 osnovnih škola u Srbiji. Ideja je dobra – retko su jednoglasni ministarstvo, nastavnici i roditelji.

– Celodnevna nastava kako bismo je nazvali ili jednosmenska bi bila poprilično dobra kada su roditelji, a i deca u pitanju – kaže za N1 Gordana Plemić, iz Udruženja “Roditelj”.

– Tu nema nikakvih dvuomljenja. Niko drugačije nije dobio kvalitetno obrazovanje bez jedne smene, pa nećemo moći ni mi – rekla je Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

– Bogate škole, bogate države su to sebi odavno dozvolile – kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.

– Ako neko u Srbiji želi da uloži u obrazovanje, ako želi da uloži ne samo priču, nego da uloži ozbiljan novac – to je realno – smatra Jasna Janković.

Jednosmenski rad – pitanja bez odgovora

– Međutim, postoje i neka pitanja što mi u stvari ne znamo kako će to da izgleda? –  ističe Gordana Plemić, iz Udruženja “Roditelj”.

Ministar prosvete odgovara: posle časova đaci će ostajati u školi od 12.30 do 16.30. Uz ručak, to vreme trošiće na domaći, ali i sport, muziku, jezik, informatiku. Sve to pod nadzorom nastavnika.

jednosmenski

– Za nastavnike je benefit jer bi ovako ostajali tehnološki viškovi, jedno vreme bi ih država plaćala, ne bi radili, ovako na neki način i njih čuvamo od ove nevolje, a to je manji broj dece – dodaje Šarčević.

Na manjak prostorija u školama za jednosmenski vid nastave podsećaju ministra roditelji i nastavnici.

– Šta je problem? Problem je gde će morati da se grade objekti – objašnjava Jasna Janković.

– U takvim školama koje su vrlo popularne i vrlo na glasu kako bih rekla u njih nekako automatski ide veliki broj dece – kaže Plemić.

– Vi objektivno nemate toliko zgrada da biste sve te škole stavili u jednosmenski rad –  dodaje Janković.

– Nažalost, natalitet je sa ove strane saveznik. Znači, loš natalitet, iseljavanje daje višak prostora koji u ovom slučaju postaje prilika za kvalitet – smatra ministar.

Kvalitet tj. ostanak u školi posle časova biće za đake stvar izbora. Šarčević kaže da to naravno da nije obaveza.

Plan ministarstva je da sve škole u Srbiji u jednoj smeni rade do 2030. godine.

– Deca tu dobijaju najviše, poput učenja u školi pod nadzorom nastavnika, više sporta, a vodiće se računa i o njihovoj ishrani. Đaci će imati i oko 50 različitih sadržaja, što će smanjiti nasilje u školama, biće bezbedniji. Učenici će uz sve to, imati i više informatike – kazao je ministar Mladen Šarčević za Kurir.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/