Home » BESPLATNI UDŽBENICI STIGLI, ALI POLOVNI!
AKTUELNO

BESPLATNI UDŽBENICI STIGLI, ALI POLOVNI!

besplatnim udžbenicima

Učenici jedne škole obradovali su se besplatnim udžbenicima, a onda su njihovi roditelji utvrdilI da je reč o polovnim knjigama!

– Mnogo sam ogorčena! Dete je dobilo samo polovinu udžbenika u prvoj nedelji septembra, dok je juče došlo kući sa preostalim udžbenicima, ali polovnim!!! Radna sveska iz prirode i društva je popunjena! Nedostaje još uvek radna sveska iz engleskog! Zašto uvek treba da postoji neki problem ako treba nešto besplatno dete da dobije??? Bitno je da se šalju opomene za račune, ako se ne plate na vreme!!! Mislim da je ovo veliki bezobrazluk – napisala je majka jednog osnovca na portalu mojranac.rs.

Mejlom nam se obratio još jedan roditelj. Njihovo dete je od 14 predmeta, koliko ima, besplatne knjige dobilo za samo tri, iako bi trebalo da ih ima najmanje šest! Još dodaje da im je u školi rečeno: “To je to.”

O problemu sa besplatnim udžbenicima pisali smo i prethodnih dana. Mnoga deca ih još nisu dobila, iako je mnogo i onih kojima su knjige stigle na vreme.

besplatnim udžbenicima
Umessto šest, među besplatnim udžbenicima samo tri knjige

Odgovora zbog čega je to tako i ko je odgovoran, iz Ministarstva prosvete još nema, iako smo im pitanja postavljali u više navrata.

Osim što ih nema, problem sa besplatnim udžbenicima je i u tome da među njima nisu i udžbenici za obavezni strani jezik. A to je suprotno odluci Vlade Srbije o nabavci besplatnih udžbenika.

Problema sa besplatnim udžbenicima bilo i ranije

Da nije reč o usamljenom slučaju, govore i primeri iz raznih krajeva Srbije. Tako je, prema pisanju OzonPress-a, i u Čačku: „Naš čitalac Vladimir poslao nam je mejl u kome kaže: Roditelj sam troje dece koja su redovni đaci. Prema odluci Ministarstva treće dete ima pravo na besplatne udžbenike. Školska godina je počela pre deset dana, a dete još uvek nije dobilo svoj komplet udžbenika i što je najgore, ne zna se kada će isti stići.“

Tragom ovog mejla, iz OzonPresa pozvali su Školsku upravu u Čačku. Dobili su informaciju da određene kategorije učenika imaju pravo na besplatne udžbenike, ali da ni Školska uprava nema zvaničnu informaciju kada će ti besplatni udžbenici stići.

Kako im je rečeno nije u pitanju jedan već više izdavača za razne udžbenike. Sa njima je Ministarstvo prosvete sklopilo ugovore o nabavci udžbenika za one kategorije učenika koji imaju pravo na besplatne udžbenike.

U polemici koja se ovih dana vodi u medijima i na društvenim mrežama istaknut je i stav da udžbenici nisu neophodni za održavanje nastave. Oni su, prema nekim mišljenjima, samo pomoćno sredstvo u nastavi. Po tome je na učiteljima, nastavnicima i profesorima kao i na samim učenicima, da prelaze gradivo na alternativan način dok udžbenici ne stignu.

Ovo nije prvi put da se događa isti problem sa besplatnim udžbenicima. Slično je bilo i pre četiri godine, o čemu svedoče i ovi tekstovi.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/