Home » MINISTARSTVO KRIVI ŠKOLE ZA NEDOSTATAK BESPLATNIH UDŽBENIKA
AKTUELNO

MINISTARSTVO KRIVI ŠKOLE ZA NEDOSTATAK BESPLATNIH UDŽBENIKA

besplatnim udžbenicima

Za problem sa besplatnim udžbenicima odgovorne su škole. Preciznije, odgovornost je na direktorima. Tako bar tvrde u Ministarstvu prosvete, i dodaju da „postoji mogućnost“ da eventualni nedostajući udžbenici stignu „u narednom periodu“.

Posle skoro dve nedelje konačno nam je stigao odgovor na pitanje ko je kriv što besplatne udžbenike još nisu dobili svi koji imaju prava na njih.

– Trenutno se radi na proveri unosa podataka o potrebnim besplatnim udžbenicima od strane škola, s obzirom da se dešava da škole nisu ispravno unele narudžbinu u aplikaciju. U tom slučaju, direktor škole je odgovoran za unos podataka. Međutim, i s obzirom da su mnoge škole unele, ali nisu i potvrdile unete podatke u aplikaciju, postoji mogućnost da će eventualne nedostajuće udžbenike dobiti u narednom periodu. Potrebno je da se konkretne škole koje navodite obrate mejlom osobama koje su nadležne kako bi resorni Sektor imao uvid – odgovaraju iz Ministarstva prosvete za mojranac.rs.

Nezadovoljstvo među roditeljima, inače, ne jenjava. Tako je i majka učenika jedno novosadsek osnovne škole napisala: „Danas je 13. septembar. Moje dete uvek nije dobilo nijedan udžbenik. Ovo je toliko ponižavajuće i za nas roditelje, a o dečjim pravima i njihoj nelagodnosti koju trpe neću ni da govorim. Bruka i sramota. Nema koga nisam zvala od raznih ministarstava samo prebacuju loptice i treniraju živce… SVAKE GODINE ISTI PROBLEM!“

Podsetimo, Ministarstvo je još u avgustu najavilo da će postupak javne nabavke biti sproveden do 15. avgusta. A sve škole trebalo je da budu snabdevene besplatnim udžbenicima do 1. septembra.

Osim toga, u neke škole stigli su besplatni udžbenici, ali polovni!

RANAC portal

RANAC portal

3 Komentara

Click here to post a comment

  • Поштовани

    Обраћамо Вам се овим путем у нади да ћете нам изаћи у сусрет и разумети наш проблем. Наиме, одговорна особа за унос смо унели податке како је назначено у одговарајућем термину и пратећи упутство које је стигло за унос подадака у ИС Доситеј. Проверавали смо више пута у више наврата како не бисмо испустили неки податак и оштетили ученике који остварују право на то. Без обзира на наш унос података, десило се управо супротно, остали смо без уџбеника.
    Родитељи деце су врло незадовољни учињеним и немогућношћу да се врши поновни унос података као исправка. У питању је 173 деце која остварују право на бесплатне уџбенике.
    Надамо се позитивном одговору и отклањању новонастале грешке. То би у многоме значило пре свега за ученике који још увек нису добили књиге.

    Срдачан поздрав!
    ОШ “Јован Цвијић”
    Зубин Поток

  • A skole prebacuju odgovornost na ministarstvo..i tako ispastaju roditelji koji sada traze knjige …zaboga nadlezni u ministarstvu nisu dobro stisnuli dugme za stamoanje pa tako se Osnovna Skola Janko.Veselinovic iz Sapca nije nasla na spisku..saopstenje direktorke i pomocnika direktora danas dato roditeljima

  • POSTOVANI, DANAS JE 23. 09. I JOS UVEK NISU STIGLI UDZBENICI, I SAD SAM DOBILA INFORMACIJU OD MINISTARSTVA DA I NECE U NEKIH NEDELJU – DVE STICI, jer je poslat dopis skolama danas da dopune podatke, pa dok skole vrate ministarstvu… Ovo je potpuno ludilo….
    Posto postoji spisak dece koja nisu dobila udzbenike, to moze da se resi na brzi nacin, nek uplate sumu novca na racun roditelja kupicemo sami za jedan dan…. Pa nek se posle kusuraju oni i sa novcem i sa dokumentacijom.
    Razocarana mama iz Novog Sada

https://www.facebook.com/ranacportal/