Home » BESPLATNE KNJIGE, SAMO ŠTO NISU
AKTUELNO

BESPLATNE KNJIGE, SAMO ŠTO NISU

besplatnim knjigama

Problemi sa besplatnim knjigama se nastavljaju. A po svemu sudeći, potrajaće bar još nedelju, dve ili čak i tri. To znači da se đaci, a pre svega roditelji, besplatnim knjigama za učenike neće obradovati pre početka ili polovine oktobra.

Iz Ministarstva je, naime školama poslat dopis da dopune podatke o tome koliko besplatnih udžbenika treba. Škole na taj dopis treba da odgovore. Posle toga bi konačno bila utvrđeno kolika je potreba za besplatnim knjigama.

Takav su odgovor dobili i pojedini roditelji koji su kontaktirali Ministarstvo, gde su im poručili da „budu strpljivi“.

Roditelji su i dalje nezadovoljni, pa tako jedna „razočarana mama iz Novog Sada“ piše da je „ovo potpuno ludilo“.

– Ovo je bruka i sramota, ne radi se tu o roditeljima. Pogrešno se
definiše, pa da mi treba da se strpimo, ovo je nasilje nad decom. Pošto postoji spisak dece koja nisu dobila udžbenike, to može da se reši na brži način. Neka uplate sumu novca na račun roditelja, kupićemo sami za jedan dan…. Pa nek se posle kusuraju oni i sa novcem i sa dokumentacijom – predlaže ova čitateljka našeg portala.

Pojedini roditelji pokušali su da privremeno reše problem kopiranjem lekcija koje su u školi već obradili. To, međutim, nisu mogli da urade, jer je kopiranje udžbenika zabranjeno.

Ko je kriv za problem sa besplatnim knjigama

Podsetimo, Ministarstvo je za problem koji je nastao sa besplatnim knjigama okrivilo škole, odnosno njihove direktore.

– Trenutno se radi na proveri unosa podataka o potrebnim besplatnim udžbenicima od strane škola, s obzirom da se dešava da škole nisu ispravno unele narudžbinu u aplikaciju. U tom slučaju, direktor škole je odgovoran za unos podataka. Međutim, i s obzirom da su mnoge škole unele, ali nisu i potvrdile unete podatke u aplikaciju, postoji mogućnost da će eventualne nedostajuće udžbenike dobiti u narednom periodu. Potrebno je da se konkretne škole koje navodite obrate mejlom osobama koje su nadležne kako bi resorni Sektor imao uvid – odgovorili su, pre desetak dana, iz Ministarstva prosvete za mojranac.rs.

Stav Ministarstva, naravno, ne predstavlja nikakvu utehu za roditelje, niti rešava problem sa besplatnim knjigama.

– A škole prebacuju odgovornost na ministarstvo i tako ispaštaju roditelji koji sada traže knjige… Zaboga, nadležni u Ministarstvu nisu dobro stisnuli dugme za stampanje pa se tako Osnovna Skola Janko.Veselinovic iz Sapca nije nasla na spisku – u neverici je jedna majka iz Šapca.

RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Ponavljam komentar na ovaj “svežiji” članak:

    NOVI SAD-OŠ “PETEFI SANDOR” … 30.9.2019. udžbenici još nisu stigli…
    I ja sam pisala Ministarstvu i 24.9.2019. dobila od njih odgovor (citiram deo):

    Министарство тренутно ради на отклањању грешке која је настала у информационом систему Министарства приликом обједињавања подака о количинама неопходних уџбеника, што је и изазвало ову, веома непријатну ситуацију у којој су се нашао један број ученика.
    Молимо Вас за још мало стрпљења, како би могли да свим ученицима који нису добили своје уџбенике накнадно исте обезбедимо.

    A evo i mog odgovora, u celosti (nadam se da će stati ovde zbog dužine):

    Poštovana,
    Hvala Vam na odgovoru.
    Ne mogu a da ne primetim da je sami kraj septembra i da deci već uveliko nedostaju udžbenici, tako da su mnogi roditelji već prinuđeni da se sami snalaze.
    Takođe se pitam da li je neka kontrola naručenih udžbenika mogla i ranije da se obavi, a ne da se greška otkrije tek sredinom septembra, kada je školska godina već uveliko počela?!
    Osim ovoga, mi kao roditelji smo dodatno rezignirani činjenicom da će nam na kraju obećana pomoć u vidu besplatnih knjiga stići prekasno, pa samim tim i bespotrebno (jer smo već prinuđeni da deci obezbedimo iz čega će da uče).
    Ako mi dopuštate da predložim, i to pod uslovom da je greška nastala u vašem sistemu (a iz priloženog mi se tako čini), mislim da bi bilo fer prema deci i roditeljima koji su oštećeni, da razmotrite mogućnost da se školama koje su oštećene NE šalju udžbenici, već da im se uplati novac koji za tu svrhu namenjen. To bi bilo mnogo brže, a bilo bi i svrsishodno. U protivnom ćemo imati na kraju svi po dva kompleta knjiga, zadovoljenu formu i dodatno ispražnjen novčanik.

    S poštovanjem,
    Aneta Vujović

https://www.facebook.com/ranacportal/