Home » RAZUMETE LI DECU: ZAŠTO MLADI AKTIVNO KORISTE SAMO 2.000 REČI?
RAZVOJ / ZDRAVLJE

RAZUMETE LI DECU: ZAŠTO MLADI AKTIVNO KORISTE SAMO 2.000 REČI?

reči

U Srbiji vlada epidemija poštapalica, skraćenica, reči stranog porekla, a veliki broj dece govori nerazgovetno ili ima neku govornu manu, rečeno je na promociji knjige “Progovori da vidim ko si”, na sajmu knjiga u Novom Sadu.

– Procenjuje se da svakog dana izgovorimo više od 30.000 reči, ali mladi aktivno koriste svega 2.000 reči. Sa tako suženim rečnikom, ne mogu da se izraze na pravi način – rekao je Milan Bosiljčić, jedan od osnivača Udruženja “Izražajnost”, koje je knjigu izdalo.

reči
Mladi sve više imaju problema u izražavanju

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja akreditovao je knjigu kao dodatno nastavno sredstvo za bolje usmeno izražavanje namenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola.

Knjiga sadrži više od 20 audio i video lekcija, koje čitaoci pokreću skeniranjem QR koda i pomoću kojih dobijaju smernice kako se može unaprediti usmeno izražavanje.

Jedinstvena interaktivnost ogleda se i u činjenici da svaki čitalac ima mogućnost da pošalje audio zapis određenih zadataka, a stručnjaci iz Udruženja „Izražajnost“ će im odgovoriti i uputiti ih kako mogu da poboljšaju svoje govorne navike.

Knjiga koja se čita, gleda i sluša

– Najbolji način da postanemo dobri govornici jeste da govorimo, da govorimo i da – govorimo. Čitanjem knjige na temu kulture govora mi ne možemo sasvim ovladati govorničkim veštinama. Ona nam daje podsticaj i pokreće nas da osvestimo o čemu bi sve trebalo da razmišljamo kako bismo govorili razumljivo, dinamično, ritmično, jasno, jezgrovito. Da bi se ostvario potpuni efekat, želeo sam da napišem knjigu koja se čita, gleda, sluša i rešava. Svako ima priliku da dobije odgovor na ključno pitanje – ko sam ja kao govornik. Ko na vreme uspostavi dobre govorne navike, postaje sigurniji i dobija krila da na pravi način predstavi sebe i svoje ideje, ma čime se u životu bavi – izjavio je Slobodan Roksandić, autor knjige i komunikolog.

Izdavanje knjige „Progovori da vidim ko si“ sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Reči i razvijanje kulture govora

– Veoma je važno da razvijamo kulturu govora, jer na taj način negujemo i srpski jezik, a to je dužnost svih nas. Uverena sam da je ova knjiga od višestrukog značaja, jer daje podsticaj deci, mladima, roditeljima i prosvetnim radnicima da unapređuju usmeno izražavanje i na zabavan način uče kako da postanu bolji govornici. Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u potpunosti podržava ovu knjigu, uverena sam da će je mnogi rado čitati i aktivno uz nju vežbati i usvajati dobre govorne navike – rekla je na promociji knjige Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Udruženje „Izražajnost“ je u prethodnom periodu održalo čitav niz radionica sa decom i mladima, kao i seminare za prosvetne radnike.

Milan Bosiljčić je naglasio da knjiga „Progovori da vidim ko si“ treba da posluži i prosvetnim radnicima, kako bi dodatno oplemenili govorni izraz i bili pravi uzor svojim učenicima.

– Učitelji i nastavnici sada prvi put imaju priliku da pomoću vežbi iz knjige dodatno unaprede nastavu i svrsishodno obrade temu kulture izražavanja, koja je sastavni deo nastavnog plana i programa. Više informacija o samoj knjigi naći ćete na sajtu progovoridavidimkosi.rs – rekao je Bosiljčić.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/