Home » ŠKOLE NE ZATVARAJU, ALI OVE MERE SU NEOPHODNE
AKTUELNO

ŠKOLE NE ZATVARAJU, ALI OVE MERE SU NEOPHODNE

virusa korone

Iako je zvaničan stav da zbog virusa korone škole neće biti zatvarane, za sada, Ministarstvo prosvete je izdalo još jedno upozorenje. U njemu se posebno naglašava nekoliko stvari.

Prva je odgovornost direktora obrazovnih ustanova za visok nivo higijene. Druga je da se roditelji obrate nadležnim ustanovama, ako primete bilo kakve simptome kod dece.

virusa korone
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

U dopisu Ministarstva se preciziraju i postupci i mere predostrožnosti kako bi se sprečilo širenje virusa korone.

Zbog virusa korone potrebno je…

Dopis prenosimo u celosti.

– U skladu sa merama donetim na  sastanku najviših državnih zvaničnika i predstavnika svih nadležnih institucija, uz mišljenje i saglasnost eminentnih epidemiologa, obaveštavamo vas da se proces vaspitno-obrazovnog i obrazovno-vaspitnog rada obavlja redovno, jer u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada. Ovi pokazatelji prate se na dnevnom nivou i reagovaće se u skladu sa pristiglim podacima.

Posebno napominjemo, da je direktor ustanove odgovoran da se mere visokog nivoa higijene redovno sprovode u skladu prethodnim dopisom koji je dostavljen  10. marta 2020. godine. Sanitarna i prosvetna inspekcija intenzivno će sprovoditi nadzor nad ustanovama u pogledu realizacije ovih mera.

Roditelji

Potrebno je roditeljima skrenuti pažnju, da se zbog bezbednosti njihove dece i bezbednosti drugih, obrate nadležnim zdravstvenim institucijama ukoliko primete bilo kakve simptome kod dece koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa. Telefoni epidemiološke službe za sve informacije su 064/ 894 52 35 i 011 /268 45 66.

Direktori su dužni da vode evidenciju o broju dece, učenika  i zaposlenih koji su odsutni iz zdravstvenih razloga i da na dnevnom nivou izveštavaju nadležnu Školsku upravu.

Sve manifestacije i priredbe u zatvorenom prostoru, koje su planirane za više od 100 učenika se odlažu.

Bez okupljanja

Ne dozvoliti veća okupljanja dece i učenika po holovima i hodnicima za vreme odmora.

Takmičenja i smotre učenika se ne odlažu, već je potrebno da se učenici okupe na otvorenom prostoru ( školskom dvorištu i slično) i nakon toga ih sukcesivno uvoditi po učionicama.

Ekskurzije, nastava u prirodi i druga putovanja na teritoriji Republike Srbije, za sada, se ne odlažu, s tim da se prilikom realizacije poštuju sve preporuke u pogledu okupljanja (do 100 učenika) i održavanja higijene.

U funkciji podrške realizaciji utvrđenih mera, potrebno je organizovati i pojačana dežurstva zaposlenih.“

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/