Home » PROBA MALE MATURE KOD KUĆE: Test za đake i roditelje
MATURA

PROBA MALE MATURE KOD KUĆE: Test za đake i roditelje

proba male mature

Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila. U sredu je na redu srpski jezik, u četvrtak matematika, a u petak kombinovani test.

Proba male mature biće izvedena tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a. Đaci će imati puno vremena, odnosno 12 sati.

– Imaju 12 sati vremena u tri dana, da oni urade kad požele. Mogu od 8.00 da se uloguju. Već se prijavilo više od 80 odsto osmaka. Proba male mature će biti skroz digitalna. Podelili smo i podelićemo 2.800 aparata, pametnih telefona i tableta. Imaćemo 65.800 učenika u Srbiji koji će imati onlajn probu mature. S druge strane, to je samo proba male mature. U subotu ćemo imati vidljive rezultate i analizu koja će nam dati vremena da vidimo šta zaista ne znaju da bismo im pomogli. U junu će se raditi prava mala matura – rekao je ministar Mladen Šarčević.

Proba male mature i samovrednovanje

On je ranije naveo da će tipovi pitanja biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže.

– Na taj način želimo da im ukažemo da nema potrebe da prepisuju ili pitaju nekoga, jer to ne služi ničemu. Ti se testovi neće ocenjivati i služe samo za jednu vrstu dijagnoze. Da postavimo dijagnostiku šta su prošli, šta nisu, da bismo onda još narednih mesec i po mogli da im dajemo jasnu podršku da bi se što bolje pripremili za malu maturu – kazao je Šarčević.

Poenta je, kako je rekao, u samovrednovanju.

– Tu su na ispitu i porodica i đak. Znaju nastavnici već sa kojim kapacitetom je učenik raspolagao. Postoji mogućnost da je učenik napredovao tokom ovog perioda. Ali da neko pravi velike skokove i da mu to ocenjujemo da je to regularno, nije – dodao je ministar.

On je rekao i da će se prema savetima epidemiologa o daljem toku završetka školske godine i polaganju završnih ispita pričati za četiri nedelje kada se sagleda epidemiološka situacija, a to je 7. ili 8. maja.

Ocenjivanje

Kada je reč o ocenjivanju, Šarčević je rekao da je novi pravilnik napravljen. Moraju, međutim, da prođe zakonske procedure i mišljenja, „jer tu postoji jedna mala kvaka“.

– Mi smo kao i dosadašnje ocenjivanje stavili u sistemski zakon, ali tako bi samo na neki način izmenom Pravilnika pomogli profesorima da olakšamo samu proceduru ocenjivanja. Nikakav problem nije da to uradimo ni po postojećem pravilniku – rekao je Šarčević za RTS.

On je dodao da u periodu poslednjeg tromesečja imaju potrebu da ocene kroz onlajn forme gde će svakako uvažiti najveći deo onoga što su deca uradila.

– Ali imamo i mnogo vremena kada se završi redovna nastava, da u junu razmišljamo o određenim vrstama ispitivanja, potvrđivanja ocena. Ali mislim da ćemo mnogo veliki deo završiti i na ovaj (onlajn) način – rekao je Šarčević.

Na pitanje koliko će ovakve ocene biti realne, on kaže da nastavnici često ni uživo ne mogu biti apsolutno realni.

Državna matura

– Mi radimo projekat velike državne mature za dve godine kada dolazimo do potpuno eksterne ocene. Mala matura je kombinacija onoga što nastavnici ocenjuju i što se radi neutralno. Tako da već nemamo sistem koji je potvrđeno dobar. I u školi se može desiti da neko dete prepisuje. Ali velika je pretpostavka da će učitelji to odlično uraditi na ovaj način, da sami ocenjuju skoro sve predmete. S druge strane, svi nastavnici za one najbolje đake imaju čvrsta saznanja da su oni to radili samostalno. Takođe, neka deca su napredovala, jer su imala veliku podršku kod kuće koju obično nemaju. Očekujemo da će biti do 20 odsto maksimalno nelogičnih ocena. Napredak je da se ne ocenjuje samo akumulacija znanja već i drugi modeli. Kako dete nalazi literaturu, kako radi projekat i teramo ga da ulazi u novi finiji model učenja – rekao je Šarčević.

On je napomenuo da je na ovaj način izbegnut najveći rizik – da se deca masovno vraćaju u klupe na nastavu.

– Ako imamo urađeno negde 50 odsto osnovne škole kroz mlađe razrede, ako imamo odlične đake i da su potvrđeni uspesi što je još oko 25 odsto, mi imamo mali broj njih koji će imati potrebu da traže nekakve izmene ili da odgovaraju. Drugo, ocenjuju se cele godine. Imamo ocenu na polugođu koja nosi 50 odsto ocene. Treće tromesečje je bilo skoro urađeno. Tu bi nedostajala jedna ocena. Ali kad se saberu kompletno ti periodi, vi imate negde oko 70 odsto ocene. Tako da ovo ne može da poveća drastično skor zaključne ocene – objasnio je on.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/