Home » PET PREPORUKA ZA BEZBEDAN ODLAZAK U PARK U DOBA KORONE
RAZVOJ / ZDRAVLJE

PET PREPORUKA ZA BEZBEDAN ODLAZAK U PARK U DOBA KORONE

park

Odlazak u park ili na igralište trebalo bi da bude zabavan. Od pojave koronavirusa, međutim, odvođenje dece u park ili na igralište, postalo je komplikovanije. Najmlađe, naime, treba zaštiti od virusa. Opcija zatvaranja u kuću uvek postoji, ali je to krajnja mera.

Kako se, onda treba ponašati kada odvedete dete u park ili na igralište? Institut za javno zdravlje za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ doneo je nekoliko preporuka o tome. A cilj je, naravno, da na što efikasniji način zaštitimo mališane i sebe.

Park – od zabave do zaraze

Preporuke se odnose i na obavezno nošenje maski, ali i na odlazak sa decom u prodavnicu, što roditelji često rade.

Ove mere trebalo bi da ublaže prenošenje virusa i suzbiju epidemiju. Propisana je i prevencija za svaku aktivnost gde se građani najlakše mogu zaraziti. Većina preporuka Kriznog štaba do sada je važila u pojedinim gradovima u Srbiji koji su već uveli vanrednu situaciju zbog naglog širenja virusa korona. Ove mere će sada važiti za celu teritoriju Srbije.

Na sajtu Instituta „Batut“ piše prvenstveno da decu treba voditi u parkove i igrališta koja su blizu mesta stanovanja. Na taj način se smanjuje upotreba javnog prevoza u kome je mogućnost zaražavanja veoma visoka.

1. Bez deljenja igračaka, sokića…

Generalne preporuke su da se na otvorenom drži distanca. To u konkretnom slučaju znači da bi trebalo da se deca igraju u što manjim grupama – do petoro. Ovo jedino ne važi ako deca žive u istom domaćinstvu. Preporuka je i da se deca igraju samo svojim igračkama. Hranu i piće, takođe, ne treba deliti. Napomenuto je da se deca igraju samo onim igračkama koje mogu da se peru ili dezinfikuju.

2. Redovno pranje i dezinfikcija ruku

U preporukama se navodi da je dezinfekcija ruku, osim održavanja distance, jedna od najbitnijih mera. Roditeljima se sugeriše da uvek kod sebe imaju dezinfekciono sredstvo koje je na bazi 70 odsto alkohola. Njime treba da prskaju površine sa kojima se dolazi u kontakt, ali i ruke dece. Po povratku kući neophodno je da dete temeljno opere ruke.

3. Ne vodite decu sa sobom u kupovinu

Osim ako baš nemate kome da ih ostavite. Ne bi trebalo izlagati mališane velikom broju ljudi u prevozu, prodavnici, redu…

4. Deca do dve godine ne nose maske

Deca mlađa od dve godine ne moraju da nose maske. Mališani starosti od dve do deset godina bi trebalo da nose maske. I to bi trebalo vremenski ograničiti na dva sata, pa izbegavajte duže zadržavanje u parku ili na igralištu. Roditelji i staratelji moraju da budu u mogućnosti da stalno nadziru mališane dok nose maske.

5. Razgovarajte sa decom o koroni

Kao posebna stavka izdvaja se i da bi roditelji i staratelji trebalo da edukuju decu o značaju pridržavanja ovih mera. U preporukama se dodaje i da to treba uraditi kroz igru. Mališanima je važno objasniti da izbegavaju grljenje, ljubljenje i sve druge prisne kontakte s ljudima, ali i da pored osnovnih higijenskih navika sada treba da upražnjavaju i neke dodatne.

Kompletne preporuke možete pronaći OVDE.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/