Home » KOMBINOVANI MODEL NASTAVE: Radim danju, radim noću
AKTUELNO

KOMBINOVANI MODEL NASTAVE: Radim danju, radim noću

kombinovani model

Kombinovani model nastave nemoguće je primeniti u praksi, ocenjuju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije. Taj kombinovani model od 1. septembra najavljuju u osnovnim i srednjim školama. Predviđeno je da nastavni dan traje od 8 do 20 časova, uz tročasovne vremenske razmake.

Prosvetni radnici bi, tako, mogli da prepevaju Branka Radičevića u “Radim danju, radim noću…”

Ministar Mladen Šarčević je izjavio da će nastavnici raditi pre podne i popodne. Pre podne bi radili u školi. Popodne bi radili onlajn od kuće, sa učenicima koji su se opredelili za ovakav koncept učenja. On je ocenio da je “to je itekako moguće”. 

Ministar je kazao da je spremno nekoliko modela nastave, u zavisnosti od preporuka Kriznog štaba. Prednost u nastavi uživo imaju mlađa deca, ali će roditelji odlučiti da li će decu slati u školu ili će pratiti online kod kuće.

– Izgleda da je moguće i da se za 20 minuta, koliko je predviđeno za čišćenje i dezinfekciju školskih prostorija, očisti prostor od 450 kvadratnih metara. Prema sistematizaciji predviđeno je da toliko kvadrata očisti jedna pomoćna radnica. Koliko god da su naše tetkice vredne, a vredne jesu, to je zaista nemoguće – ukazala je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Uz dvadesetominutne pauze za čišćenje i dezinfekciju nastavni dan bi, u ustanovama koje imaju jednosmenski rad trajao do 20:20 časova. A takvih je u Srbiji 450, ukazuje USPRS. U školama sa dvosmenskim radom, preostalih 1.310, ostaje treća smena.

– U prevodu, noćna nastava od jutra do sutra – upozorava USPRS. 

Iznuđene okolnosti izazvane pandemijskom situacijom nametnule su da u učionici ne sme biti više od 15 učenika. U većini škola odeljenja su brojnija, ističe USPRS i naglašava da ponuđena rešenja moraju biti realna i moguća.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/