Home » POLAZAK U ŠKOLU: Kon o đacima i maskama
AKTUELNO

POLAZAK U ŠKOLU: Kon o đacima i maskama

škola uživo

Polazak u školu najznačajnije je pitanje u ovom trenutku. Slaže se sa time i epidemiolog Predrag Kon koji ističe da je Krizni štab danas dobio dopis od Ministarstva prosvete sa predlozima modela nastave.

– Pretpostavljam da su neke stvari dobro procenjene od strane prosvetara. Na primer da li je moguće održati nastavu u odnosu na broj nastavnika i profesora i u odnosu na kapacitet škole – rekao je Kon na konferenciji za novinare.

Još jedno važno pitanje pred polazak u školu je nošenje maski. O tome moramo da „prodiskutujemo“, dodao je Kon. Objasnio je da je „jedna priča sad dok je lepo vreme i dok su otvoreni prozori“.

– Sasvim je druga u vreme kad prozori budu zatvoreni zbog hladnog vremena – rekao je Kon.

– A odluku treba da donesemo za čitav period. Isto tako, da li je korisno ako postoji odgovarajuća distanca da se neprekidno nose maske. Ili ćemo napraviti kada mogu da se skidaju. Treba još vremena da se isčita i prodiskutuje. Nije jednostavno donositi odluke po tom pitanju – naveo je Kon.

Kad je reč o vrtićima, Kon je istakao da postoje situacije kad je nemoguće stalno nositi maske.

– Treba pitati pedijatre koji su slučajevi za izuzeće. Postoje i niz drugih pitanja, a to je šta ćemo kada ovo počne da se smiruje, šta će se popuštati, da li će se popuštati ili će neke stvari trajno biti zabranjene što je nemoguće. O tome ćemo raspravljati možda čak i sa javnošću – naglasio je Kon.

Vakicna protiv gripa

On je govoreći o vakcinaciji protiv gripa za decu kazao da je ona obavezna za hronične bolesnike, ali da se za decu preporučuje.

– U ovoj situaciji će biti ista preporuka kao i uvek. S tim što smo tražili od svih domova zdravlja da se izjasne o dodatnoj potrebi za vakcinom. Mora da bude i određena rezerva. Napravljen je plan kako treba da izgleda i biće većih količina, 350.000 doza je već ugovoreno i treba da bude realizovano, a “Torlak” je najavio 150.000 doza. Znači imaćemo oko pola miliona doza, a nekih 100.000 će biti rezerva – istakao je Kon.

Kon je pre tri dana, govoreći na temu „polazak u školu“ rekao da dete koje ima tegobe neće moći da ide u školu. Imaće zato mogućnost da onlajn prati nastavu.

– Deca imaju lakšu kliničku sliku i nema opipljivog razloga zbog čega bi lakše ili teže prenosili bolest. Deca jesu prenosioci – rekao je Kon na TV Prva.

Najmlađi, smatra on, moraju da se socijalizuju i to je u redu.

– Prvačići moraju da se socijalizuju, i određen je prioritet odlaska u školu do 4. razreda. Lično mislim da je to u redu – rekao je on.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/