Home » MERENJE TEMPERATURE OBAVEZNO PRE ŠKOLE
AKTUELNO

MERENJE TEMPERATURE OBAVEZNO PRE ŠKOLE

merenje temperature

Roditelji, evo još jedne ideje. Ako vaše dete od 1. septembra bude išlo u školu, imate još jedno zaduženje. Spakujte mu užinu, poljubite i – toplomer u ruke! Merenje temperature obavezno pre izlaska iz kuće.

Ako ima temperaturu, o tome obavestite školu. To predlaže dr Predrag Kon iz Kriznog štaba.

– Polazak dece u školu je trenutno apsolutno najznačajniji događaj. Najveći prioritet koji postoji vezano za ovu situaciju. Suština je da se razredi broj učenika u odeljenjima. Svaka škola treba da odabere onaj model koji njoj najviše odgovara. To je organizaciono pitanje koje ne spada u domen zdravstvenog dela. Zdravstvenom delu je samo bitno da da objašnjenje šta očekuje vezano za nošenje maski, održavanje higijene, po pitanju toga šta treba da rade nastavnici, profesri učitelji, u smislu toga da oni ne zarare – kaže Kon.

Merenje temperature obavezno

– Što se tiče značajnosti, obrazovanje je apsolutno temelj društva i to je nama svima jasno. Zbog toga to zaslužuje detaljne rasprave. Da ne bismo ušli u neke situacije da se neko potpuno besmisleno opire nekim merama, a da prethodno o tome nismo raspravljali. Zaraženo dete ne treba da se pojavi uopšte u školi. Merenje temperature je obavezno svakog jutra. Majka ili roditelj treba da javi školi da je dete bolesno. Onda da se razmišlja o tome šta ćemo dalje. Nastava će se nastaviti dalje sa pojačanom kontrolom i posebnim nadzorom.

Ništa tu posebno neće da se desi. Pogotovo što imamo stav Evropskog centra za kontrolu bolesti da posebno mlađa deca ne obolevaju ozbiljno niti su ozbiljni prenosioci bolesti. Bez obzira na to mi sa dodatnim oprezom ipak idemo u sve ovo razređenje. Upravo zato da bi roditelji bili mirni, da bi sarađivali. Da bismo napravili most saradnje vezano za to. Da bude jasno da će i njihova deca biti potpuno bezbedna, a i oni ukoliko do bilo čega dođe u smislu zaražavanja – kazao je Kon.

merenje temperature

On dodaje i da mere koje su na snazi ne bi smele da popuste prve dve nedelje u septembru, dok se ne vidi “efekat škole”.

Maske uvek pri ruci

Deca će masku morati da imaju kod sebe uvek. Tek će biti odlučeno u kojim uslovima će ih đaci nositi. Postoji mogućnost da se maske skidaju tokom časa. Merenje temperature pre škole, možda čak i na ulazu u školu, bilo bi obavezno.

Krizni štab je pre nekoliko dana dobio predlog Ministarstva prosvete o tome kako bi trebalo da izgleda nastava od septembra. U tom predlogu različito se tretiraju đaci od prvog do četvrtog razreda od starije dece i srednjoškolaca. Ovi stariji više bi se oslanjali na onlajn časove, dok je predviđeno da mlađi pohađaju nastavu normalno.

– O polasku u školu još mnogo mora da se razgovara i sa roditeljima i sa prosvetarima. Nije pitanje samo kako će se ponašati deca, već i nastavno osoblje. Mnogo detalja treba usaglasiti, od načina korišćenja školskog sunđera pa nadalje. I pitanje organizacije je komplikovano, ali škole će morati same da donose neke odluke – ocenio je Kon.

Potrebne jasne preporuke

Istovremeno, premijerka Ana Branbić smatra da je krizni štab taj koji treba da usvoji jasne kriterijume po kojima će se nastava odvijati.

– Traže se načini i rešenja da školska godina počne u što boljim uslovima. Da deca normalno pohađaju nastavu uz potrebne mere bezbednosti. Krizni štab će dati jasne preporuke o tome kako će škole raditi i njih će usvojiti Vlada Srbije – navela je Brnabićeva.

Ona je dodala i da nije za to da se školama u potpunosti dozvoli da same odlučuju o načinu sprovođenja nastave.

Onlajn časovi, kako je ranije najavljeno, emitovaće se od septembra na Javnom servisu RTS, bez obzira na to što je planirano da novu školsku godinu đaci počnu sa „živom“ nastavom u školi. TV-predavanja biće potpora redovnoj nastavi, a pratiće je i učenici koji zbog bolesti neće pohađati časove u školi.

Svetska zdravstvena organizacija poručila je da deca idu u školu zbog socijalizacije i druženja, ali i da je lakše učiti u školi nego kod kuće putem interneta ili televizije.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/